Jaké jsou alternativy ke studiu na VŠ?

29. 5. 2009 | Rady maturantům

Nedostali jste se na vysněnou školu, přijetí vám uteklo jen o pár bodů, nebo jste se nakonec rozhodli, že univerzita není místo pro vás? Důvody mohou být různé, teď ale stojíte před rozhodnutím, co dál. Jaké jsou možnosti, když člověk po maturitě nezvolí studium vysoké školy?

Soukromé vysoké školy
V případě, že se vám nepodařilo dostat na žádnou státní školu, a přesto byste se jen neradi vzdali vysokoškolského studia, existuje možnost studovat soukromou vysokou školu. Ty se u nás stávají stále populárnějšími i mimo velká města. Často se zaměřují na úžeji vymezené obory, pro studenty velmi lákavé (management, právo či cestovní ruch). Nespornou výhodou těchto škol je osobní přístup, interaktivní studium, zaměření na jazyky a praxi a také zájem školy si studenty udržet. Takový luxus je ale vykoupen poměrně velkým obnosem, který musíte do studia (bez návratnosti) investovat. Při rozhodnutí pro soukromou vysokou školu je třeba počítat s minimálně 20.000 Kč za semestr. Základní přehled škol naleznete zde.

Přípravné kurzy
Přípravné kurzy jsou určeny těm, kterým se nepodařilo dostat na některý z oborů považovaných za lukrativní. Hlavně v případě právnických a lékařských fakult se může stát, že riskantní sázka na jednu kartu prostě nevyjde. Velká konkurence může vyřadit ze hry i jinak výborné studenty. Pokud se přesto svého snu nechcete vzdát, můžete si zaplatit krátkodobé i celoroční přípravné kurzy, které vás budou systematicky připravovat na následující přijímací zkoušky. Výhodou je určitě fakt, že u samotných zkoušek vás už potom máloco překvapí. Na druhou stranu, ani sebelepší kurz vás nepřipraví na stresovou situaci a nezaručí vám stoprocentní úspěch. Ztracený rok by vás potom mohl dost mrzet. Jaké jsou možnosti: Tutor, Sokrates, Fido.

Jazykové školy
Mnoho neúspěšných uchazečů o studium na vysoké škole volí jako alternativu na následující rok jazykové školy. Často poměrně intenzivní kurzy (několikrát týdně se zaměřením na konverzaci a využití jazyka v praxi) je možné kombinovat se zaměstnáním na poloviční úvazek. Výuka v jazykové škole – ať už se budete učit anglicky, německy, francouzsky, španělsky či jinému jazyku – vás nepochybně naučí jazyk velmi důkladně a často vás dovede až k úspěšné závěrečné zkoušce a cennému certifikátu. Nevýhodou mohou být opět investované peníze (jazyku se můžete stejně efektivně i studiem na VŠ) a odvyknutí přísnějšímu školnímu režimu. Katalog jazykových škol v České republice naleznete na této adrese.

Dobrovolnická praxe
Dobrovolnická praxe je nepříliš známým a přitom velice přínosným a zajímavým způsobem, jak strávit nečekaně volný čas smysluplným způsobem. Funguje většinou na bázi neplacené práce (pomoci starým lidem či lidem s postižením, pomoc při stavbě prospěšného zařízení či organizaci humanitárních akcí) v zahraničí i v domovině, přičemž zdarma je pro dobrovolníky zajištěno ubytování a strava. Počáteční vklad bývá velmi malý (náklady na cestu a záloha agentuře) a výsledky k nezaplacení: pocit, že jste přispěli dobré věci, noví přátelé z celého světa, neobvyklé zážitky. Před konečným rozhodnutím ale určitě dobře zvažte, na jakou práci jste stavění a můžete ji vykonávat několik měsíců v kuse. Možnosti jsou například: Amnesty International, INEX-SDA, Dobrovolníci.cz.

Práce v zahraničí
Nejčastějším a nejoblíbenějším způsobem, jak využít volný rok, je práce v zahraničí. V České republice najdete nespočet agentur zprostředková­vajících zaměstnání po celém světě na několik měsíců i celý rok. Nemusíte nutně hlídat tři anglické děti, vyzkoušet můžete i práci za barem, obsluhu v kavárně, výpomoc na farmě nebo práci plavčíka. Vše závisí na vašich (nejen jazykových) schopnostech. Práce v zahraničí v sobě spojuje nezapomenutelné zážitky s pěkným obnosem vydělaných peněz. Dejte si jen dobrý pozor, kam se vlastně vydáváte, a vše si předem pečlivě ověřte. Tipy, kde hledat práci v zahraničí: Ajob, Na zkušenou, Staff.cz.

Plný úvazek
Někteří z vás – možná zklamaní nebo dokonce znechucení, možná unavení vším tím učením na maturitu – asi přemýšlí o trvalém nebo dočasném přechodu do zaměstnání. Studenti technických oborů mají volbu snazší než gymnazisté, protože jsou již schopni své zkušenosti využít v praxi. Maturanti, kteří absolvovali obecnější vzdělání, budou muset často sáhnout po hůře ohodnocené práci. Jednoznačné plus přechodu do zaměstnání na plný úvazek je brzké dosažení finanční nezávislosti na rodičích a četné zkušenosti. Nevýhody můžete pocítit, když se rozhodnete po čase vrátit do studentského života: těžko se znovu přivyká učícímu procesu a životu „chudého studenta“. Kde se po práci porozhlédnout: Jobs.cz, Monster, Dobrá práce.

Další články k tématu