Finanční majetek

Finanční majetek se člení na dlouhodobý a krátkodobý.

Dlouhodobý finanční majetek (DFM)

DFM představuje dlouhodobě vázané prostředky finančního charakteru, o nichž se účtuje v účtové skupině 06 – DFM. Tento finanční majetek se drží déle než 12 měsíců.

Členění:

Cenné papíry a podíly:

  1. Majetkové účasti – cenné papíry a podíly, které zakládají účast v podnicích s podstatným nebo rozhodujícím vlivem.
  • 061 – Podílové cenné papíry a podíly v podnicích s rozhodujícím vlivem – podíl nad 40%
  • 062 – Podílové cenné papíry a podíly v podnicích s podstatným vlivem – 20 – 40%
  1. Cenné papíry realizovatelné – nejsou určeny k obchodování s CP, ani nejsou cenným papírem drženým do splatnosti, ani majetkovou účastí s rozhodujícím nebo podstatným vlivem. V podstatě se jedná o cenné papíry s podílem do 20% a jsou zachyceny na účtu 063 – Realizovatelné CP a podíly.
  2. Dlužné CP držené do splatnosti – mají stanovenou splatnost a účetní jednotka má úmysl a schopnost držet je do splatnosti. 065 – Dlužné CP držené do splatnosti.

Dlouhodobě poskytnuté půjčky:

Jedná se o půjčky poskytnuté účetní jednotkou podnikům ve skupině a ostatní půjčky s dobou splatnosti delší než jeden rok. Patří sem také vklad tichého společníka do společnosti, tzn. tichý společník se zavazuje poskytnout vklad a podílet se jím na podnikání. Zároveň se podílí na zisku nebo ztrátě společnosti, v níž se stal tichým společníkem.

Ostatní dlouhodobý finanční majetek (účet 069):

Jedná se například o termínované vklady s výpovědní lhůtou delší jak 1 rok, dále o dlouhodobý majetek pronajatý v rámci smlouvy o nájmu podniku.

Oceňování a evidence DFM:

CP se oceňují k datu pořízení pořizovacími cenami. Pořizovací cenou se rozumí cena, za kterou byl majetek pořízen a náklady s pořízením související. Součástí pořizovací ceny nejsou úroky z úvěru na pořízení CP a náklady spojené s držbou CP.

Pořízení DFM:

Finanční majetek se pořizuje:

  • nákupem akcií a dalších cenných papírů od externích dodavatelů
  • upsáním akcií nebo získáním obchodního podílu
  • nepeněžním vkladem do obchodních společností

V průběhu pořizování lze složky pořizovací ceny nakupovaných cenných papírů a podílů účtovat na účet 043 – Pořízení DFM, nebo je lze účtovat přímo na účty účtové skupiny 06.

Nákup CP a podílů: 043/211,221,321

Převedení na majetkový účet: 061,062,063/043

Nákup CP a podílů: 061,062,063/2­11,221,321

Prodej DFM:

Tržby z prodeje CP a podílů: 211,221,378/661

Úbytek prodaných CP a podílů: 561/061,062,063

Výnosy z držby DFM:

Účtují se na účtu 665 – Výnosy z DFM.

  1. Příjmy z dividend, podílů na zisku:

Úrok za běžný rok: 065/200/665

Pohledávka vzniklá před výplatou úroku: 315/065/200

  • pokud plynou ze zdrojů v tuzemsku, účtují se v částce, která je po odpočtu srážkové daně 15%.
  1. Úrokové příjmy z dluhopisů, vkladních listů a vkladů jim naroveň postavených: daní se 31%

Krátkodobý finanční majetek

Ocenění cenných papírů a obchodních podílů:

  1. Ocenění cenných papírů a podílů k okamžiku pořízení: CP se oceňují k datu pořízení pořizovacími cenami. V průběhu pořizování lze složky pořizovací ceny nakupovaných cenných papírů a podílů účtovat na účet 259 – Pořizování krátkodobého finančního majetku.
  2. Ocenění cenných papírů a podílů ke konci rozvahového dne: oceňují se reálnou hodnotou, s výjimkou CP držených do splatnosti, CP představujících účast s rozhodujícím nebo podstatným vlivem a vlastních akcií či vlastních podílů.

Členění KFM:

Cenné papíry k obchodování:

Jsou to takové CP, které jsou nakupovány a drženy se záměrem jejich prodeje na veřejných trzích s cílem dosáhnout zisku z cenových rozdílů mezi nákupní a prodejní cenou v krátkodobém časovém horizontu, který by neměl přesáhnout 1 rok.

  1. Majetkové CP k obchodování (účet 251): evidují se zde majetkové CP, které jsou pořizovány se záměrem jejich prodeje na veřejných trzích s úmyslem dosáhnout zisku z jejich prodeje v krátkodobém horizontu, maximálně 1 rok. Majetkové CP k obchodování se přeceňují k rozvahovému dni na reálnou hodnotu.

Pořízení krátkodobých majetkových CP: 259/379,211

Vyúčtování poplatku obchodníkovi s CP: 259/211,379

Zařazení CP v pořizovací ceně: 251/259

Tržby z prodeje CP v prodejní ceně: 211,378/661

Úbytek CP prodejem v pořizovací ceně: 561/251

Přecenění na reálnou hodnotu (cena klesla): 564(566)/251

Přecenění na reálnou hodnotu (cena stoupla): 251/664(666)

  1. Dlužné CP k obchodování (účet 253): slouží k tomu, aby si emitent jejich prostřednictvím opatřil finanční prostředky. Dlužník se zavazuje, že zapůjčenou částku včetně úroku splatí v určené době. Pokud je s těmito dlužnými CP obchodováno na veřejném trhu, přistupuje se k nim v účetnictví stejně, jako k majetkovým CP k obchodování. Účetní jednotka je nemá v úmyslu držet do splatnosti, která je na nich uvedena, ale hodlá je v období ne delším než 1 rok prodat. K rozvahovému dni se oceňují reálnou hodnotou – přeceňují se. Účtování stejné jako u bodu 1, ale místo účtu 251 se použije účet 253.
  1. Dlužné CP držené do splatnosti (účet 256): tento CP má stanovenou splatnost a účetní jednotka má úmysl, záměr a schopnost držet jej do splatnosti. Je-li splatnost jeden rok a kratší, jedná se o krátkodobý dluhopis držený do splatnosti.
  • charakter dlužných CP: dluhopis s pevnou úrokovou sazbou (kupónový dluhopis);

dluhopis, kde je úrokový výnos stanoven rozdílem mezi jmenovitou hodnotou a jeho

nižším emisním kurzem (diskontovaný CP)

  • dlužné CP se při pořízení oceňují pořizovací cenou, k rozvahovému dni se neoceňují

reálnou hodnotou. Zůstávají v ocenění na úrovni pořizovací ceny, která se případně

koriguje o úroky.

Nákup dluhopisu: 256/211,379

Hrubý úrokový výnos za dobu držby: 378/666

Sražená záloha na daň z příjmů z úroku: 341/378

Výplata úroku: 211/378

Výplata dluhopisu: 211/256

Účtování u emitenta:

Emise dluhopisů: 375/241

Emitent odkoupil dluhopisy: 241/221

Hrubý úrokový výnos: 562/379

Srážková daň: 379/342

  1. Vlastní akcie, vlastní obchodní podíly (účet 252), vlastní dluhopisy (účet 255): jedná se o takové CP, jejichž emitentem je samotná společnost, která může pouze výjimečně tyto CP, popř. obchodní podíl nabývat podle obchodního zákoník, resp. podle jiných předpisů. Vlastní akcie a vlastní obchodní podíly se účtují v okamžiku pořízení v pořizovacích cenách na účtu 252 – Vlastní akcie a vlastní obchodní podíly a vlastní dluhopisy se účtují na účet 255 – Vlastní dluhopisy. Při úbytcích vlastních akcií a vlastních obchodních podílů z důvodu snížení základního kapitálu se rozdíly mezi pořizovací cenou a hodnotou snižovaného kapitálu či prodejní cenou promítají do vlastního kapitálu.
  1. Realizovatelné CP a obchodní podíly: nejsou z hlediska záměru určeny k obchodování na veřejném trhu, nejsou strategickou majetkovou účastí do dceřiných společností, ani dlužným cenným papírem drženým do splatnosti a samozřejmě nejsou vlastní akcií či obchodním podílem, popř. vlastním dluhopisem. Jsou to majetkové CP, které nejsou registrovaným CP, tzn. že o nich není účtováno na veřejném kapitálovém trhu, dále se jedná o obchodní podíly do 20% podílu na základním kapitálu nebo o dlužné CP, u kterých burza zruší obchodovatelnost. Pokud se jedná o CP určené k realizaci v krátkodobém časovém horizontu, účtují se na účet 257 – Ostatní realizovatelné CP.

Za správnost a původ studijních materiálů neručíme.