Fámy kolem maturity: co platí a co ne?

25. 4. 2017 | Rady maturantům

Maturita se blíží a vy si stále nepamatujete všechno, co byste chtěli? Vymýšlíte, jak co nejlépe obalamutit maturitní komisi? Pak byste se měli mít na pozoru. Některé „babské“ rady totiž mívají zcela opačný efekt. Na co dát pozor?

 

Originalita

U slohových prací z jazyků se mimo jiné hodnotí i originalita. Nesnažte se ji však do své písemky „procpat“ za každou cenu. Práce totiž nehodnotí váš učitel, ale zaměstnanci organizátora maturit, Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT). Ti vás neznají tak dobře a mohou si snahu o jedinečnost vyložit jako stylistickou chybu. Lepší proto je držet se zadání a nepouštět se do až moc extravagantní improvizace, která by vás mohla připravit o cenné body.

Oblečení

Maturitní zkouška vyžaduje vkusné a elegantní oblečení. Pokud se však maturantky domnívají, že hluboký výstřih nebo minisukně jim zaručí úspěch, pak se hluboce mýlí. Testy se totiž také opravují centrálně v CERMATu. Učitel, který je zadává, výsledky nijak neovlivní. Ústní zkoušení zase hodnotí několikačlenná komise a můžete si být jistí, že v ní budou zastoupeni jak muži, tak ženy. A dámské osazenstvo vyzývavé oblečení určitě neosloví.

Emoce

Maturita je samozřejmě psychicky náročná. Během krátké doby vlastně musíte odprezentovat celé čtyři roky studia na střední škole. U zkoušky vám ale rozhodně nepomůže, když dáte najevo svou slabost nebo dokonce budete předstírat zhroucení. Pokud si myslíte, že se vás komisi zželí, jste na velkém omylu. Ne nadarmo se maturitě říká zkouška z dospělosti. Musíte u ní dokázat, že jste skutečně připraveni na život plný překážek. A dospělého člověka přece nějaká zkouška nerozhodí!

Čísla otázek

Určitě už znáte nazpaměť celý seznam otázek k ústní části zkoušky a doufáte, že když si vytáhnete špatné číslo a rychle ho vrátíte zpátky do sáčku, komise vás nechá losovat znova. Na tomto místě bychom vás rádi upozornili na dva problémy. Prvním je, že otázky jsou u maturity očíslovány jinak, než na seznamu, který vám dal váš vyučující. Dopředu tedy nemůžete vědět, které číslo otázky ukrývá téma, o němž byste chtěli u maturity mluvit. Druhým problémem je samotné švindlování. Za takový podvod vás totiž mohou od zkoušky rovnou vyhodit.

Úplatky

Bývá zvykem, že každý student k ústní části maturity přinese komisi něco dobrého na zub. Maminky maturantů pečou koláče a štrúdly v domnění, že sladký úplatek alespoň částečně přispěje k lepší známce. Víte ale, jak to chodí ve skutečnosti? U stolku s občerstvením se většinou sejdou ti učitelé, kteří u maturity vůbec nezkouší, a na komisi toho v tom shonu mnoho nezbude. Nedělejte si tak od buchet příliš velké naděje a spoléhejte raději na vlastní znalosti.

Taháky a napovídání

Abychom ale nebyli pouze negativní, sluší se říct, že trocha nečestnosti ještě nikoho nezabila. Stejně tak tomu je i u maturity. Obzvlášť během ústní zkoušky vás na potítku nikdo bedlivě kontrolovat nebude, a tak malý tahák určitě zvládnete použít. Vašim učitelům taky záleží na tom, abyste u maturit obstáli. A proto se nedivte, když vás přijdou na potítko podpořit. Pravděpodobně vám i nenápadně napoví. Během samotné zkoušky zkoušejícího vnímejte. Otázkami se vás totiž určitě bude snažit navést ke správné odpovědi. A když budete mít opačný pocit, nenechte se znejistit. O život přeci nejde.

Autorka: Nikola Staňková

 

 

 

 

 

 

Další články k tématu