Dva celostátní odborné sjezdy pod taktovkou Univerzity Pardubice

25. 6. 2010 | Tiskové zprávy

1/ 62. SJEZD ASOCIACÍ ČESKÝCH A SLOVENSKÝCH CHEMICKÝCH SPOLEČNOSTÍ NA FAKULTĚ CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ

Ve dnech 28. až 30. června se uskuteční na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice 62. Sjezd asociací českých a slovenských chemických společností.

Letošní ročník odborného setkání chemiků je pořádán při příležitosti 60. výročí existence vysokého chemického školství v Pardubicích pod záštitou děkana Fakulty chemicko-technologické prof. Ing. Petra Lošťáka, DrSc.

Cílem konference, které se zúčastní více než 400 chemiků převážně z Čech a ze Slovenska, je prezentace výsledků výzkumu a vývoje v oblasti chemie formou plenárních přednášek, přednášek v odborných sekcích i formou plakátových sdělení.

Třídenní maraton přednášek se uskuteční ve 12 sekcích se zaměřením na anorganickou, organickou, analytickou, fyzikální, průmyslovou a potravinářskou chemii, další odborné sekce se budou věnovat přírodním látkám, chemickému vzdělávání, průmyslové chemii, termické analýze i environmentálnímu inženýrství.

Na plenárních přednáškách vystoupí významní zahraniční chemičtí odborníci, např. prof. Michael Graetzel ze Švýcarska (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne Laboratoire de Photonique et Interfaces), prof. Josef Michl z USA (University of Colorado), prof. Jacques Lucas z Francie (University of Rennes) nebo z Německa prof. Dr. Herbert W. Roesky (University of Göttingen) a prof. Helmut Cölfen (Max Planck Institute of Colloids and Interfaces, Potsdam).

Dva z nich – profesor Josef Michl (roku 1996) a profesor Jacque Lucas (roku 2000) patří mezi čtrnáct osobností, kterým byl udělen za mimořádný podíl na rozvoji vzdělanosti, vědy a vědeckého poznání titul „doctor honoris causa“ Univerzity Pardubice (tzv. čestný doktorát).

Sjezd bude zahájen v pondělí 28. června ve 14:00 hodin v Aule Arnošta z Pardubic (posluchárna A1) za přítomnosti rektora Univerzity Pardubice prof. Miroslava Ludwiga, primátora města Pardubic Ing. Jaroslava Demla a dalších významných hostů z české i slovenské odborné chemické komunity. Součástí významného setkání chemiků je řada dalších doprovodných odborných akcí, např.: V úterý 29. června proběhne v rámci analytické sekce seminář mladých vědců, v jehož závěru budou za přítomnosti konzula Japonské ambasády pana Kenichi Kimiy vyhlášeny „CENY SHIMADZU 2010“. Jedná se již o 12. ročník soutěže stejnojmenné společnosti, cílem které je motivovat mladé chemiky – badatele v České a Slovenské republice k vědecké a výzkumné činnosti. Společnost SHIMADZU, vyrábějící nejširší sortiment přístrojů pro instrumentální analytiku, testování materiálů a tzv. „life science“, se již od roku 1875 zapojuje do řešení vědeckých problémů nejen v Japonsku, ale po celém světě a podporuje rozvoj vědy na vysokoškolských pracovištích včetně České republiky.

Ve středu 30. června se uskuteční v další odborné sekci – o nanotechnolo­giích vědecký seminář mladých výzkumných pracovníků nazvaný „International Days of Material Science 2010“, který je organizován v rámci popularizace vědy a výzkumu a projektu „TEAM CMV“ podporovaného z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschop­nost.

Ve středu budou na závěr odborné části sjezdu vyhlášeni vítězové nejlepších plakátových sdělení – odborných prezentací vědecko-výzkumných výsledků výzkumných pracovišť účastníků chemického sjezdu.

Více informací o akci je možné získat na http://www.upce.cz/cmv/sjezd.html.

Bližší informace ke sjezdu:

prof. Ing. Tomáš Wágner, CSc.

proděkan Fakulty chemicko-technologické UPa

telefon 466 037 144, mobil 724 905 425

2/ VÝSTAVA ZAHRANIČNÍ ODBORNÉ LITERATURY NA UNIVERZITĚ PARDUBICE

V rámci doprovodného programu 62. Sjezdu asociací českých a slovenských chemických společností bude v zasedací místnosti děkanátu Fakulty chemicko-technologické uspořádána ve dnech 28. června až 1. července prodejní výstava zahraniční odborné literatury pod názvem „SCIENTIFIC BOOKS FOR PROFESSIONALS & STUDENTS“.

Výstava je organizována Univerzitní knihovnou Univerzity Pardubice ve spolupráci s Knihkupectvím Malé centrum. Na výstavě se bude prezentovat řada významných vydavatelství odborné a vědecké literatury z celého světa a bude vystaveno více než tisíc titulů odborných publikací v celkové hodnotě kolem 3 mil. Kč.

K nejzajímavějším novinkám letošní, každoročně na půdě Univerzity Pardubice organizované, výstavy patří desetidílná publikace z vydavatelství Elsevier – Comprehensive Natural Products II: Chemistry and Biology, čtyřdílný soubor Shreir’s Corrosion z téhož vydavatelství nebo třídílný Handbook of Technology Management z vydavatelství Wi­ley.

Výstava je prodejní a na při okamžitém nákupu – objednání vystavených titulů budou poskytnuty zajímavé slevy.

Bližší informace a kontakt:

Mgr. Iva Prochásková

vedoucí Univerzitní knihovny UPa

telefon 466 036 546

3/ CELOSTÁTNÍ SJEZD JEDNOTY ČESKÝCH MATEMATIKŮ A FYZIKŮ V LÁZNÍCH BOHDANČI

Ve dnech 28. až 30. června se setká v hotelu Technik v Lázních Bohdanči STOVKA MATEMATIKŮ a FYZIKŮ v rámci celostátního sjezdu Jednoty českých matematiků a fyziků. Spolupořadateli sjezdu je Univerzita Pardubice a pobočka Jednoty českých matematiků a fyziků (JČMF) v Pardubicích.

Sjezd JČMF se koná jednou za čtyři roky, hodnotí činnost JČMF za uplynulé období, volí předsedu a nový výbor a vyhlašuje plán činnosti na následující čtyři roky. Na programu jsou kromě uvedeného odborné přednášky, diskuse a akce společenského rázu.

V rámci JČMF pracují čtyři odborné sekce: Česká matematická společnost, Česká fyzikální společnost, Společnost učitelů matematiky a Fyzikální pedagogická sekce. V řadě velkých měst České republiky včetně Pardubic působí pobočky, které organizují činnost JČMF na regionální úrovni. Jednota vydává nebo se podílí na vydávání několika odborných časopisů, vydává a podporuje vydávání odborných publikací, spolupracuje na přípravě učebnic matematiky a fyziky a pořádá konference a semináře o matematice a fyzice, o jejich historii a vyučování.

JČMF patří mezi nejstarší existující učené společnosti v českých zemích a také mezi nejstarší společnosti svého druhu v Evropě. Vznikla jako Spolek pro volné přednášky z matematiky a fyziky, který roku 1862 založili studenti Filosofické fakulty Pražské univerzity. Její činnost se od počátku zaměřovala na zlepšování výuky matematiky a fyziky na školách všech typů a úrovní a na podporu a rozvoj těchto věd.

Celostátní sjezd Jednoty českých matematiků a fyziků bude zahájen v pondělí 28. června ve 13:00 hodin v hotelu Technik v Lázních Bohdanči.

Záštitu nad sjezdem převzali hejtman Pardubického kraje Mgr. Radko Martínek a rektor Univerzity Pardubice prof. Ing. Miroslav Ludwig, CSc.

Bližší informace a kontakt na UPa:

RNDr. Libor Koudela

Ústav matematiky, Fakulta ekonomicko-správní

telefon 466 036 451, mobil 777 220 038

Ing. Valerie Wágnerová

kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice

telefon 466 036 555

e-mail promotion@upce.cz

Další články k tématu