Děkan brněnské Fakulty veterinárního lékařství jmenuje čtyři nové přednosty

1. 3. 2011 | Tiskové zprávy

Prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA, děkan Fakulty veterinárního lékařství VFU Brno, k 1. březnu jmenoval do funkce čtyři nové přednosty ústavů. Noví přednostové byli jmenováni v rámci širších organizačních změn, sloužících zejména k významnému posílení mezinárodního postavení fakulty.

Hlavním úkolem nově jmenovaných přednostů, erudovaných odborníků ve svých oborech, bude významně pracovat na plnění kritérií potřebných pro mezinárodní evaluaci. Novým přednostou Ústavu patologické morfologie a parazitologie FVL VFU Brno se stal Doc. MVDr. David Modrý, Ph.D., Kliniku chorob přežvýkavců a prasat povede Prof. MVDr. Jiří Smola, CSc., Ústav infekčních chorob a mikrobiologie získává nového přednostu v osobě Prof. MVDr. Františka Tremla, CSc. a do čela Klinické laboratoře pro velká zvířata se postaví Doc. MVDr. Josef Illek, DrSc.

Doc. MVDr. David Modrý, Ph.D.
Nový přednosta Ústavu patologické morfologie a parazitologie FVL VFU Brno je absolventem Vysoké školy veterinární a farmaceutické, absolvoval doktorandský studijní program – obor Veterinární parazitologie. V současné době probíhá jeho profesorské řízení na VFU Brno. V minulosti působil mimo jiné jako výzkumný pracovník v Parazitologickém ústavu AV ČR, intenzivně se věnuje pedagogické a vědecko-výzkumné publikační činnosti. Uskutečňuje jedinečný výzkum infekčních onemocnění po celém světě a je nositelem bronzové medaile Ministerstva zahraničí ČR za mezinárodní výzkumné aktivity. Je členem České parazitologické společnosti, American Society of Parasitologists a vědecké rady Parazitologického ústavu AV ČR.

Prof. MVDr. Jiří Smola, CSc.
Nově jmenovaný přednosta Kliniky chorob přežvýkavců a prasat působí jako učitel na VFU od ukončení svého studia v roce 1974. Ve výuce i výzkumné činnosti se věnoval oboru veterinární mikrobiologie, v němž habilitoval a byl jmenován profesorem. V odborné činnosti se věnuje především problematice použití antibiotik v léčbě bakteriálních infekcí zvířat. Výsledky výzkumné činnosti prezentuje pravidelně na světových sympoziích a kongresech. V minulosti mimo jiné zastával funkci prvního místopředsedy hlavního výboru v Československé mikrobiologické společnosti, působí jako místopředseda brněnského regionálního výboru této společnosti.

Prof. MVDr. František Treml, CSc.
Přednosta Ústavu infekčních chorob a mikrobiologie je absolventem Vysoké školy veterinární v Brně, v roce 2002 byl jmenován profesorem pro obor “Infekční choroby, epizootologie a patologická morfologie“. Je členem Československé mikrobiologické společnosti a celé řady vědeckých rad. V odborné činnosti je zaměřen na problematiku bakteriálních nákaz převážně přírodně ohniskových, které mají charakter zoonóz. Značné zkušenosti má s diagnostikou mykobakteriálních infekcí a některých dalších významných zoonóz. Aktivně se podílí na mnoha vědeckých konferencích v zahraničí.

Doc. MVDr. Josef Illek, DrSc.
Přednosta Klinické laboratoře pro velká zvířata graduoval na Veterinární fakultě VŠZ v Brně, v roce 1997 byl jmenován docentem pro obor choroby hospodářských zvířat, v roce 1988 získal hodnosti doktora věd (DrSc.) na VFU Brno, v roce 2007 titul Diplomate ECBHM. Intenzivně se věnuje pedagogické, vědecké a odborné činnosti. Na svém kontě má 68 vědeckých publikací s IF a 200 odborných prací. Je prezidentem České buiatrické společnosti a členem celé řady oborových komisí a odborných společností.