ANKETA: Podle čeho jste si vybrali obor na VŠ?

13. 11. 2008 | Rady maturantům

Přijat! Přijat! Přijat! Kterou vysokou školu si však vybrat? Na to jsme se zeptali šesti studentů prvních ročníků v následující anketě.

Podali si několik přihlášek na vysokou školu. Přijali je. Co hrálo nejdůležitější roli při rozhodování, na kterou fakultu se zapsat? Podle šesti dotázaných studentů prvních ročníků to byla především záliba v oboru a míra uplatnění po absolvování dané vysoké školy. Důležitou roli hrála rovněž kvalita výuky a perspektivnost oboru, a to zejména u zahraničních studentů.

Alice Varmužová, 20 let, Filozofická fakulta MUNI, Brno

Vybírala jsem si obor podle toho, který se mi zdál, že bude lepší a více mě bude bavit. Rozhodovala jsem mezi několika obory, tedy českým jazykem a archeologií. Český jazyk nakonec zvítězil.

Libor, 19 let, Přírodovědecká fakulta MUNI, Opava

Dostal jsem se na všechno. Nakonec jsem se rozhodnul podle oboru. Uvědomil jsem si totiž, že nechci studovat matematiku, ale fyziku. O tu se zajímám a baví mě.

Petra Ivašková, 19 let, Fakulta informatiky MUNI, Prievidza (Slovensko)

Bylo to jednoznačné. Dostala jsem se na obor Počítačová grafika a zpracování obrazu, který jsem chtěla studovat. Na Slovensku bych ho v takové kvalitě asi nenašla.

Milan Šturcel, 20 let, Fakulta informatiky MUNI, Prievidza (Slovensko)

Podal jsem si přihlášku na informatiku a fyziku. Při volbě vysoké školy hrál důležitou roli obor, ale také místo studia. Nad výběrem oboru jsem přemýšlel, určitou roli tehdy sehráli i rodiče. Teď studuju informatiku a jsem spokojený. Připadá mi, že zde jsou lepší školy než v Bratislavě.

Anna Sýkorová, 19 let, Fakulta sociálních studií MUNI, Veselí

Nemůžu říct, podle čeho jsem se rozhodovala, protože to doteď nevím. Byla jsem na zápise a do té doby jsem nevěděla, který obor si zvolit. Asi jsem se rozhodla podle toho, který obor bude prestižnější a bude mít v budoucnosti lepší uplatnění.

Michal Horniak, 20 let, Filozofická fakulta MUNI, Levice (Slovensko)

Šel jsem na školu, na kterou jsem chtěl jít. Rozhodnul jsem se především podle oboru a města. V Brně se mi líbí. Studuju tady angličtinu. Tento jazyk mám rád, kdysi jsem si dokonce udělal certifikát.

Jak tedy správně vybrat? Sestavit manuál na správný výběr vysoké školy není jednoduché. Dotázaní studenti se shodli na tom, že nejdůležitější je uvědomit si, čím bychom se opravdu chtěli zabývat. Přitom není od věci podívat se také na možnosti uplatnění po absolvování daného oboru. Neméně důležité se stalo místo studia. Dotázaní rovněž preferovali školy s kvalitní výukou a většími studijními možnostmi.

Další články k tématu