Zkrátíme standardní dobu studia, rozhodla vláda

1. 4. 2018 | Studentský život

Vláda na všeuniverzitním sjezdu v Plzni v neděli hlasovala o návrhu zákona na zkrácení standartní doby studia. Návrh byl prostou většinou přijat, a tak bude nově studium na bakalářském stupni třísemestrální, magistři pak budou mít hotovo už po pouhém semestru.

Podnětem k návrhu byl průzkum ministerstva školství, na základě něhož bylo zjištěno, že i takzvaní „rychlostudenti“ vykonávají práci na těch nejvyšších funkcích bez omezení. Zda jsou na takové pozice dostatečně kvalifikovaní průzkum nezjišťoval. „Nás zajímaly jenom fakta. Prostě tam ti lidé jsou a hotovo,“ objasnil autor průzkumu Vladimír Hardfakt.

Vláda si od tohoto kroku slibuje snížení nákladů na provoz univerzit. „Ušetříme peníze ze státního rozpočtu, které jsme původně stejně neplánovali dát univerzitám,“ chválí si náměstek ministra Zbyšek Šetřil. Podle něj budou mít vyučující mnohem více času na práci, a tak kromě svých běžných dvou až tří pracovních úvazků jich klidně zvládnou čtyři až pět.

Novinkou bude také plošné omezení délky závěrečných prací na deset normostran. „Studentům se to stejně nechce psát a učitelům zas číst. To jsou prostá fakta,“ komentoval rozhodnutí Hardfakt.

Doktorandská doba studia, tedy tři roky, zůstane nezkrácena. „Většina doktorandů odpadne už po roce. Celé tři roky přežije o doktorandském platu jen hrstka nejsilnějších. Tady tedy nebyl důvod nic měnit,“ vysvětluje situaci Šetřil.

Rozhodnutí vlády vyvolalo vlnu nevole zejména u zástupců z řad lékařských fakult. „Za tak krátkou dobu se naši studenti nenaučí ani správně rozpoznat slepé střevo,“ děsí se MUDr. Lubomír Tabletka. Šetřil však kritiku nepřipouští a na adresu Tabletky vzkázal „Kdo nenajde slepé střevo je střevo.“

Mezi akademiky se však našli i tací, kteří návrh vítají. „Nebaví mě rok co rok potkávat ty stejné tváře. Takhle se to tu alespoň omladí a profesuru stihnete klidně do třiceti,“ uvedl Ing. Jiří Nevidím, který si nepřál být jmenován. Pro byl i doc. Marcel Vospalka, jehož jsme zastihli, jak spí na stohu 39 diplomových prací, ke kterým má napsat posudek.

Pokud jste se dočetly, až zde, tak Vás nepotěšíme, ale neodpustili jsme si tento článek pojmout, jako aprílový žertík, takže ho neberte vážně. Bylo by to, ale pěkně, že? :D

 

 

 

Další články k tématu