Speciál O OBORECH: Fotografie

16. 6. 2010 | O studijních oborech

Jestli něco v poslední době doznalo tak rychlého vývoje, ať už z hlediska techniky, nebo obecné dostupnosti, pak je to určitě fotografie. Na české akademické půdě si však i přes takový rozmach zachovává vysokou prestiž – nejenže ji jako studijní obor nabízí jen několik fakult, ale značně omezen je i počet studentů, kteří jsou každý rok ke studiu přijati. O to větší tak má absolvování takového oboru váhu.

Náplň studia

Studium fotografie láká mnohé uchazeče především proto, že se – podobně jako snad všechny umělecky zaměřené obory – jejich převážná část odehrává formou praktické výuky a samostatné tvůrčí práce. To ovšem neznamená, že by teoretická výuka zůstala zcela opomenuta. Její zvládnutí je naopak plně rovnocenné jak s průběžnou tvůrčí prací během studia, tak i v rámci státních zkoušek a odevzdávaných závěrečných prací. Uchazeči o studium by se rovněž měli připravit na to, že i když obsah takto zaměřeného oboru působí poněkud „volněji“ než většina ostatních, opak může být pravdou. Studium si totiž většinou vyžaduje velké množství času, a to i mimo školní výuku. Velkým plusem ovšem zůstává, že posluchači mají během studia možnost setkat se se skutečnými profesionály v oboru fotografie, kteří zde působí buď jako externisté, ale nezřídka už i jako kmenoví pedagogové.

Přijímací zkoušky

Časovou náročnost studia i velký důraz na kvalitu průběžné práce předjímá už samotná příprava na přijímací zkoušky. Ty bývají zpravidla vícekolové a pro postup do užšího kola se většinou vyžaduje doložení i několika různých prací najednou. V postupových kolech se pak dále prověřují uchazečovy znalosti o dějinách a technikách fotografie, orientace v historii i aktuálním dění v kulturní a umělecké sféře. Posuzována je také schopnost tvorby bez předchozí přípravy, kdy uchazeči musejí na místě vypracovat zadaný úkol. Jak je z výše uvedeného patrné, cílem tak komplexního přijímacího řízení je vybrat opravdu jen ty studenty se zjevným talentem. Také proto lze studenty přijaté k bakalářskému studiu mnohde spočítat na prstech, v případě magisterského studia k tomu dokonce většinou stačí i jen jedna ruka.

Předměty

Není asi žádným překvapením, že obory zaměřené na oblast fotografie budou své studenty vzdělávat především v různých technikách a postupech tvůrčí práce, a to tak, aby pod jejich rukama vznikaly za všech okolností opravdu jen ty kvalitní snímky. Zároveň je studium koncipováno tak, aby studenty podporovalo v hledání nových přístupů a motivovalo je k další práci. Převážná část studia se tak většinou odehrává v ateliérech, během workshopů a nebo rovnou v rámci celých studijních výjezdů. Druhou složkou praktické části studia tvoří průběžné úkoly a samostatné práce, které jsou následně hodnoceny a nakonec se mohou objevit například i v rámci „živých“ výstavních projektů. Jak už bylo řečeno výše, studium sestává také z předmětů teoretických. Ty své posluchače provedou dějinami i současností fotografického média, ale i specifiky jeho jednotlivých žánrů, ať už jím je autoportrét, reklamní fotografie nebo třeba fotografická interpretace architektury. Velký prostor je věnován samozřejmě i digitální fotografii, možnostem jejího počítačového zpracování nebo práci v DTP (desktop publishing) studiu. Ovšem jen „umět dobře fotit“, pokud se chce člověk prosadit na umělecké scéně, dnes zdaleka nestačí. Také proto bývají náplní fotografických oborů třeba i předměty jako marketing, psychologie reklamy či umění vůbec, sociologie, cizí jazyky atp.

Fotografie je i dnes, necelá dvě století po jejím objevu, stále velmi populárním médiem foto: Lucie Černá, www.vysokeskoly.cz

Fotografie je i dnes, necelá dvě století po jejím objevu, stále velmi populárním médiem (foto: Lucie Černá, www.vysokeskoly.cz)

Profil absolventa

Absolventi bakalářského stupně studia získávají základní odborný přehled v oblasti umělecké, dokumentární, novinářské, užité a reklamní fotografie. Ovládají všechny základní technologické postupy od pořízení snímku po jeho zpracování a digitální úpravy. Oblast fotografie ale ovládají i z teoretického hlediska, její historii nevyjímaje. V magisterském studiu pak mají možnost se více specializovat v jedné z oblastí, které široký obor fotografie nabízí. Uplatnění Obory zaměřené na fotografii připravují studenty pro práci v oblasti reklamní a zakázkové fotografie (například v reklamních agenturách), dále se mohou uplatnit jako profesionální fotografové v médiích, DTP studiích, propagačních odděleních firem a institucí, v nakladatelstvích, jako fotografové při kulturních, sportovních a jiných významných akcích apod. Své teoretické znalosti mohou po absolvování vyššího stupně studia (které případně ještě doplní i o jinak oborově zaměřené předměty) uplatnit kupříkladu v oblasti teorie a kritiky fotografie, kurátorství fotografických výstav, ve výuce fotografických kurzů či na různých typech fotografických škol apod.

Kde fotografii studovat

Oborů, které by se zaměřovaly přímo na fotografii, není na našich vysokých školách zatím příliš mnoho. Ovšem jejich užší nabídka, nízký počet přijímaných studentů, ale i fakt, že se mezi jejich vyučujícími i externími pracovníky objevuje řada známých fotografů, dodává těmto oborům jistou známku exkluzivity. Aktuálně lze obory zabývající se fotografií studovat na těchto školách:

SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ

Filozoficko-přírodovědecká fakulta
Institut tvůrčí fotografie

Studijní program: Filmové, televizní a fotografické umění a nová média
Studijní obor: Tvůrčí fotografie – studium bakalářské (K; 3 roky), magisterské navazující (K; 2 roky) i doktorské (3 roky)
web: itf.fpf.slu.cz

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ

Fakulta multimediálních komunikací

Studijní program: Výtvarná umění
Studijní obor: Multimedia a design
Ateliér: Reklamní fotografie – studium bakalářské (P; 3 roky) a magisterské navazující (P; 2 roky )
web: web.fmk.utb.cz

UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

Fakulta umění a designu

Studijní program: Výtvarná umění
Studijní obor: Fotografie a intermediální tvorba (různá zaměření) – studium bakalářské (P; 4 roky)
Studijní obor: Fotografie (různá zaměření) – studium magisterské navazující (P; 2 roky)

Studijní program: Fine Art
Studijní obor: Photography – navazující magisterské (P; 2 roky)
web: fud.ujep.cz

AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V PRAZE

Filmová fakulta

Studijní program: Filmové, televizní a fotografické umění a nová média
Studijní obor: Fotografie – bakalářské (P; 3 roky; v Čj i Aj), navazující magisterské (P; 2 roky; v Čj i Aj )
Studijní obor: Fotografie – Ateliér restaurování – magisterské (P; 2 roky)
web: www.famu.cz