Seriál - letní brigády

4. 8. 2007 | Studentský život

Nejspíš se podivíte, co to zvláštní slovo vlastně znamená. Pokud jste ale z většího města a budete číst dál, zjistíte, že se s takovými lidmi setkáváte vlastně každý den.

Nejspíš se podivíte, co to zvláštní slovo vlastně znamená. Pokud jste ale z většího města a budete číst dál, zjistíte, že se s takovými lidmi setkáváte vlastně každý den.

Frontliner je zaměstnanec s patrně nejnižším postavením v určité organizaci, která se bez něj ale neobejde. Úplně nejjednodušeji se dá říct, že zajišťuje kontakt firmy s lidmi.

Tuto profesi jsem si velmi krátce vyzkoušela u známé ekologické organizace. Po několikahodinovém proškolení nám byla zapůjčena jednotná trička a následující den jsme již vyrazili do ulic. Každé skupince bylo přiděleno místo, na kterém oslovovala potenciální příznivce. Naším úkolem bylo seznámit je s činností organizace a hlavně přimět dotyčné k pravidelným finančním příspěvkům, byť třeba symbolickým. Proč ten důraz na pravidelnost? Pro organizaci je výhodné, pokud může před plánovanými akcemi předem počítat s určitými finančními prostředky. Nemusíte se bát, že byste někoho přiměli k něčemu, čeho by následně mohl jen litovat. Souhlas s přispíváním se dá kdykoli zrušit.

Proč byste měli zkusit právě tohle? U ekologických organizací se takřka vždy sejdete se sympatickou partou. Není to náhoda, ale tak trochu výsledek výběru. Vaše činnost nebude nudná a navíc získáte pocit, že děláte něco pro dobrou věc. Budete-li šikovní, můžete si přijít na pěkné peníze.

Pokud patříte spíš ke stydlivějším, tahle práce pro vás rozhodně není. Naopak uspějete, pokud působíte suverénním dojmem, nestydíte se oslovit cizího člověka a dovedete vést přirozený, plynulý rozhovor. Měli byste se také umět povznést nad případným odmítnutím, nepochopením a urážkami.

Plat se obvykle skládá ze dvou složek – pevné (kolem 50 Kč na hodinu) a pohyblivé, která se odvíjí od toho, kolik příznivců získáte (může být například geometrickou řadou – 1 získaný příznivec –> 1×10Kč, 2 příznivci → 2×20 Kč, 3 příznivci → 3×30 Kč) a počítá se za každý odpracovaný den zvlášť. Jak jsem již zmínila, pokud vám to půjde, vyděláte si hodně. V opačném případě vás může organizace na základě smlouvy po prvních třech dnech propustit, což se stalo i mně. Vám se to stát nemusí. Nebojte se oslovit co nejvíc kolemjdoucích a dobře se informujte o činnosti organizace (budete si jistější v tom, co říkáte). Pak už záleží na štěstí.

Další články k tématu