AIESEC – Rozvíjet svůj potenciál a cestovat

26. 11. 2008 | Studium v zahraničí

V mnohých z vás dřímá víc, než máte možnost při studiu ukázat – pouhá teorie nemusí vašim schopnostem poskytovat dostatečný prostor k seberealizaci. Navíc získávat cenné zkušenosti je o to zajímavější, když se přitom můžete podívat do zahraničí. Lidé z AISEC tohle dobře ví, a proto nabízejí mladým lidem možnost rozvinout vlastní potenciál doma i mezinárodně.

Co je AIESEC? AIESEC je mezinárodní organizace, kterou řídí sami studenti a čerství absolventi vysokých škol. Má více než 19 000 členů na 1100 univerzitách, což ji činí největší studentskou organizací na světě (údaje k 2005). Název organizace pochází z francouzštiny (Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales), dnes je ale oficiálně užívaná jen zkratka (organizace již sdružuje i studenty jiných než ekonomických oborů).

AISEC motto Samotná organizace se charakterizuje heslem: „The international platfrom for young people to discover and develop their potential“. Ve volném překladu tedy sama sebe popisuje jako „mezinárodní základnu pro mladé lidi, která v nich má odhalovat a rozvíjet jejich potenciál“.

Co mi může nabídnout? AIESEC si dává za cíl rozvinout v mladých lidech schopnost týmové i samostatné práce a naučit je orientaci v různých oborech. Především ale AIESEC zajišťuje pro studenty mezinárodní výměnné programy odborných praxí , které trvají od 2 měsíců do 1,5 roku a poskytují hlavně čerstvým absolventům jedinečnou možnost získat pracovní zkušenosti v oboru a zároveň poznat jinou zemi.

Ivan působil v AIESEC víc než rok, vyzkoušel si roli člena týmu i organizaci galavečera. Členství v organizaci může jen doporučit: „Je to skvělá příležitost poznat cizí kultury, vést obchodní schůzky, získat organizační schopnosti a samozřejmě poznat spoustu nových lidí a ještě se při tom bavit“.

Najdu AIESEC v České republice? Ano, AIESEC u nás sídlí hned na devíti místech. Národní centrála (Member Committee, MC) se nachází v Praze, další místní pobočky (Local Committee, LC) potom najdete v Brně, Karviné, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Zlíně, Olomouci a Praze.

Co mě čeká? Máte-li zájem o praxi v zahraničí prostřednictvím AIESEC, připravte se na výběrové řízení, jehož podmínky většinou určuje samotná firma. Především ale můžete očekávat test jazykových schopností. Všechny firmy, které o praktikanty mají zájem, jsou vedeny v on-line databázi, která usnadňuje praktikantům najít odpovídající praxi.

Za zvážení ale určitě stojí i členství v AIESEC. Budete mít možnost vyzkoušet si práci v týmu lidí, vytvářet vlastní projekty a na jejich základě potom oslovovat zahraniční firmy s nabídkou praktikantů. Můžete také postoupit do některé z vedoucích pozic, vést tým nebo se stát součástí vedení celé pobočky (Executive Board, EB). Organizace pořádá pro své členy celou řadu konferencí (především tři národní do roka) a společenských akcí. „Konference jsem měl ze všeho nejraději“, vzpomíná Ivan. „Jsou to celovíkendové akce s nabitým programem od rána do večera, člověk si vyzkouší modelové situace, hrají se různé teambuildingové hry, konají se i odborné semináře a ještě se najde čas na popovídání s ostatními“.

Eliška, která v AIESEC působí půl roku, říká: „I za tak krátkou dobu jsem si mohla vyzkoušet několik různých pozic – práci v týmu, organizaci meetingů, vytváření časových a jiných plánů, vedení lidí. AISEC mi poskytuje nepřeberné množství příležitostí k osobnímu rozvoji i v dalších oblastech, jako jsou jednání s firmami, zástupci univerzit, příprava seminářů a tréninků, marketing a reklama či mezinárodní vztahy.“ Samotným členstvím tak získáte cenné zkušenosti z praxe, aniž byste museli rovnou cestovat za hranice. Eliška k tomu dodává: „Od prvního okamžiku mě atmosféra v AIESEC nadchla, nadšení a zkušenosti ostatních mě motivovaly a získala jsem spoustu nových přátel!“.

Více informací: AIESEC ČR

Přečtěte si také: Studium v zemích EU

Foto: AIESEC Brno, se svolením Elišky Záleské Další zdroj: Wikipedia

Další články k tématu