Trendem manažerského vzdělávání je duální MBA

10. 7. 2017 | PR články

„MBA studium zůstává nejefektivnějším akcelerátorem manažerské kariéry. Prim v něm dnes hraje jednoznačně online výuka. My jsme její průkopníci,“ říká Štěpán Mika, ředitel a majitel institutu CEMI

 

Institut CEMI nyní slaví šest let. Jaké novinky jste pro zájemce o MBA studium připravili?

Tou největší je navázání spolupráce s prestižní americkou univerzitou Patten University v Kalifornii, díky čemuž můžeme nabízet takzvané duální online MBA studium, které je současným trendem v manažerském vzdělávání. Princip spočívá v tom, že po absolvování našeho studijního programu pokračuje student v dalším specializačním studiu u partnerské univerzity (samozřejmě také online), a ve finále tak získá dva MBA diplomy od různých institucí. Naše partnerská univerzita je dokonce držitelem jedné z nejprestižnějších světových akreditací od renomované asociace WSCUC uznávané i Ministerstvem školství USA. V rámci oslav šestého výročí jsme navíc pro zájemce připravili také zajímavé cenové zvýhodnění na všechny naše studijní programy, včetně tohoto duálního.

Jak dlouho trvá takové duální MBA studium?

Studium u nás trvá standardně jeden rok a po absolvování všech deseti studijních modulů a obhajobě diplomové práce může student pokračovat na Patten University. Tam přitom studium trvá již jen čtyři měsíce, což je možné díky tomu, že univerzita uznává kredity získané absolvováním našich studijních modulů, a naši studenti zde tak musí absolvovat už pouze čtyři studijní moduly.

A z jakých specializací si mohou v rámci duálního online MBA studia zájemci vybírat?

U nás mají na výběr ze dvou oborů, které toto duální MBA umožňují – Executive MBA vyučovaný v češtině a Global Business Leadership vyučovaný v angličtině. Na Patten University, kde je pochopitelně znalost angličtiny nezbytná, si potom mohou vybrat ze sedmi specializací, mimo jiné se zaměřením na HR Management, IT Management, Finance, Sales, Strategic Management atd.

cemin_v003_upravena

Proč bych se vlastně jako zájemce měl rozhodnout pro duální MBA u vás, když mohu studovat online rovnou na zahraniční univerzitě?

Hlavní argument je prostý – je to výhodnější, finančně i časově. Díky kvalitní koncepci našich studijních modulů jsou našim studentům uznány kredity z absolvované výuky na CEMI, a celé duální MBA je tak možné získat již za 16 měsíců. Přitom samotné studium pouze na Patten University trvá dva roky a stojí o zhruba 120 tisíc korun více než kompletní duální MBA u nás. Po celou dobu studia na zahraniční univerzitě je také studentovi stále k dispozici náš tým a studijní podpora v češtině. Za naše studenty také vyřizujeme veškerou administrativu nutnou k přijetí na Patten University. Navíc dva jsou prostě více než jeden a s jedním MBA diplomem z CEMI, středoevropské jedničky, a druhým z USA, kolébky MBA, se už na pracovním trhu neztratíte opravdu nikdy a nikde.

Šest let není tak dlouhá doba. Jak se vám během ní podařilo stát se jedničkou na trhu v ČR a SR s více než 1300 klienty?

Naším mottem je nabízet MBA vzdělání evropské úrovně dostupné zejména pro studenty z ČR a SR. A navíc slučitelné s pracovními povinnostmi a rodinou. Od samého začátku jsme vsadili výhradně na online studium s kombinací několika úvodních setkání. A to je flexibilita, která na trhu chyběla. Také jsme nastavili vysoká kvalitativní kritéria pro obsahovou stránku studia a personální zajištění výuky skutečnými odborníky. U našich „produktů“ nelze měřit spokojenost tím, že se k vám zákazník vrátí, ale tím, že nám doporučí nového.

Sázíte tedy na doporučení vašich absolventů?

Na základě doporučení našich úspěšných absolventů nyní již získáváme nejvíce nových studentů, což je pro nás nejlepším potvrzením toho, že svoji práci děláme dobře. Jen na našem webu máme 131 osobních referencí absolventů, nejvíce ze všech na trhu. Nastavili jsme také nekompromisní úroveň zákaznického servisu, na niž lidé ve sféře vzdělávání nebyli vůbec zvyklí. Studijní oddělení má mnoho z nás v paměti jako nedobytnou místnost, v níž sedí neochotná paní rozdávající razítka na potvrzení o studiu, navíc na pořadník. To je běžný obrázek na českých vysokých školách, často i soukromých. U nás však pod tímto pojmem rozumíme komplexní personalizovanou a proaktivní péči o naše studenty při řešení jakýchkoli studijních záležitostí.

Dnešní doba s historicky nejnižší mírou nezaměstnanosti ale asi moc nenutí lidi k tomu, aby se sami vzdělávali a snažili se být na trhu práce atraktivnější?

Máte pravdu, že v roce 2011, kdy jsme začínali, byl cítit větší zájem ze strany jednotlivců, kteří na sobě chtěli pracovat, a jednoznačně v té době převažovali lidé, kteří si studium hradili sami bez podpory zaměstnavatele. Dnes někteří lidé tak trochu usnuli na vavřínech konjunktury a sami do svého vzdělání nic investovat nechtějí. Na druhé straně se však díky této hospodářské situaci (kdy firmy hledají všemožné způsoby, jak si udržet klíčové zaměstnance) z online MBA studia stal velmi žádaný zaměstnanecký benefit, což nahrává do karet aktivním zaměstnancům. Pokud tedy máte chuť se vzdělávat, nebojte se si o něj ve firmě říct. Firmy dnes mají na rozvoj svých klíčových zaměstnanců dost peněz a mnohdy naopak nevědí, jak je smysluplně utratit. Zaměstnavatelům vycházíme vstříc například v tom, že mají možnost podílet se na stanovení tématu diplomové práce, které jejich zaměstnanec v rámci studia řeší. Jako „výstup“ tak získají nejen kvalifikovanějšího a loajálnějšího zaměstnance, ale také ucelený strategický dokument prakticky řešící aktuální problémy ve firmě.

Moje představa je, že MBA studium vychovává manažery-generalisty, kteří dovedou řídit téměř cokoli. Platí to stále?

Toto platilo tak před dvaceti třiceti lety, kdy míra specializace v mnoha odvětvích nebyla tak výrazná jako nyní. Dnes už MBA studium dávno nepředstavuje jen jeden obecný studijní program zaměřený na manažerské znalosti a dovednosti, ale vyprofilovalo se do několika oborů s odbornými specializacemi, které kladou důraz na management v konkrétní oblasti. Jmenovat bychom mohli například obory jako Management zdravotnictví, Bezpečnostní a krizový management, Management ve veřejné správě, Finanční management či Management obchodu. Tyto obory jsou zaměřeny na specifika managementu v daných oblastech a kromě manažerských modulů se v nich studenti setkávají i s moduly odbornými, jejichž zvládnutí je pro úspěšného manažera v dané oblasti nezbytné. Dnešní trh čím dál více vyžaduje odborníky, kteří ale zároveň dovedou být skvělými manažery.

Doba manažerů „přes všechno“ tedy už skončila…

Ano, a dobře víme, jak neslavně to v mnoha oblastech dopadlo. Nikdo z nás by se asi dobrovolně nenechal operovat od ekonoma, dříve se však nikdo nedivil tomu, že se ředitelem nemocnice stane sice výborný lékař, který ale nemá dostatečné povědomí o manažerských a ekonomických aspektech řízení tak specifického subjektu, jakým je právě zdravotnické zařízení. Právě na podobné pozice je dnes již při výběrovém řízení požadovaným standardem MBA v oblasti Managementu zdravotnictví a i lidé, kteří se na takové posty dostali dříve, si naštěstí často své nedostatky uvědomují a vzdělání si tímto typem studia doplňují.

Štěpán Mika (35)mika_upraveny

Ředitel a majitel institutu CEMI (Central European Management Institute). Vystudoval ekonomiku a management obchodu a mezinárodní vztahy. Před založením institutu CEMI působil ve společnostech Škoda Auto nebo americké Office Depot.

 

 

PR článek