Toužíte po studiu na pražské „fildě“? Zvyšte své šance výběrem strategického oboru

17. 2. 2021 | PR články

IMG_7381„Tam se skoro nemá cenu hlásit, tam je nával,“ říkáte si možná při pohledu na počty uchazečů a studentů přijatých ke studiu na některém z velkých a populárních bakalářských programů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Byla by velká škoda vzdát se svého přání studovat na největší české humanitní fakultě jen proto, že vám při pohledu do seznamu nabízených programů utekla spousta jiných, stejně zajímavých možností. Na středních školách se o nich totiž příliš nemluví, a pokud je vidíte poprvé, mohou na vás působit „exoticky“ nebo natolik specializovaně, že si jen těžko představíte, jak byste se připravili k přijímačkám.

Takzvané strategické obory, provozované na řadě pracovišť FF UK, vám mohou otevřít dveře do zemí, kde leckdy žijí stamiliony či rovnou miliardy lidí. Odborníky, kteří by se orientovali v tamních poměrech, znali místní kulturu a jazyky, bude nevelká země, jako je Česká republika, potřebovat vždycky. Z čeho všeho si na FF UK můžete vybírat?

ff_uk-8447

Můžete se například stát specialisty na jazyky, historii, kulturu a současnost vybraných asijských zemí díky programu Asijská studia. Zkuste si na chvíli představit možnosti svého budoucího uplatnění v situaci, kdy ovládnete některý z indických jazyků, naučíte se japonštinu nebo třeba indonéštinu. Myslíte, že budete moci „jen“ překládat? Není to tak – jak se svou unikátní znalostí naložíte, bude jen na vás: můžete se uplatnit jako konzultanti v byznysu, diplomaté, novináři nebo lektoři, budete moci zůstat ve vědě, anebo budete obohacovat zahraniční i české kulturní prostředí vlastní autorskou tvorbou.

Zdá se vám Asie trochu z ruky? Poznejte lépe prostředí, v němž žijeme a které odedávna spoluutváří náš osud. Podívejte se, jaké specializace nabízí program Středoevropská studia. Polsko, Slovensko a Maďarsko jsou země, u nichž máme často pocit, že toho o nich „víme dost“, protože jsou nám geograficky blízko: není to pravda. Skutečných odborníků na středoevropský region je u nás málo, a ti, kteří tu působí, se obvykle výtečně uplatní jako novináři, diplomaté i překladatelé; o firmách, které chtějí vstoupit na tamní trhy a hledají tlumočníky či prostředníky, nemluvě. Pod Středoevropská studia spadá také specializace Romistika – unikátní obor, který se vyučuje jenom na několika univerzitách na světě. A dobrá zpráva k přijímačkám? Pokud vás zaujmou třeba Maďarská studia, nikdo nepočítá s tím, že už budete maďarsky umět – naučíte se to až při studiu. A totéž platí i pro mnoho dalších programů a specializací.

IMG_3115

Pokud vám to všechno připadá trochu složité anebo těžko srozumitelné, nebojte se. Vydejte se na výlet po světě, který vám Filozofická fakulta Univerzity Karlovy může otevřít, hravějším způsobem. Putujte myší po mapě s názvem Svět FF UK a soustřeďte se na to, co vás oslovuje. Všímejte si, u čeho zpozorníte, co vás přitahuje a láká, anebo k čemu vás odedávna táhne talent. Určitě to dobře dopadne.

Přihlášky ke studiu bakalářských programů na FF UK můžete posílat do 28. února 2021. Těšíme se na vás!

Další články k tématu

Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy snížila předpokládaný počet uchazečů přijatých do bakalářského studia psychologie na 35. Přitom loni se na obor hlásilo 1135 lidí a přijato bylo 59. Vedení katedry se hájí tím, že nové číslo je pouze předběžné. Katedra psychologie se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor. Podle jedné ze studentek se někdy dokonce stává, že studenti …

Krize na filozofických fakultách? Vyučující odchází kvůli platům

Krize na filozofických fakultách? Vyučující odchází kvůli platům

Filozofické fakulty vysokých škol v Moravskoslezském kraji čelí krizi. Vyučující z nich odchází kvůli nízkým platům a přijímají místa na školách, kde jim zaplatí víc. Třeba na středních školách. Podle univerzit nerovné platové podmínky dokonce ohrožují existenci některých oborů. Patří mezi ně čeština, cizí jazyky, psychologie, historie a archeologie. „Mnozí kolegové zejména z filologických kateder odcházejí do …

Vysněné studijní obory ve studentském městě plném kultury

Vysněné studijní obory ve studentském městě plném kultury

Filozofická fakulta je největší fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Devatenáct kateder nabízí více než šest stovek kombinací humanitních, sociálních, lingvistických a uměnovědných studijních programů. Stačí si vybrat. Studentský život v Olomouci nabízí mnohem více než jen samotné studium. Můžeš zažít stovky různých věcí – podílet se na pořádání největšího evropského festivalu dokumentárních a populárně-vědeckých filmů …