Letní školy aneb jak se vzdělávat i o prázdninách

14. 5. 2012 | Stojí za přečtení

Znáte ten pocit – ještě ani nemáte po maturitě nebo po zkouškovém a už přemýšlíte, co budete dělat o prázdninách. Nad otevřenou učebnicí sníte o své ideální dovolené a nemůžete se soustředit. Ale napadlo vás, že byste prázdniny mohli trávit ve škole a přitom se opravdu bavit? (pozn.: článek byl 27. 4. 2014 aktualizován (lč))

Letní školy pořádají většinou vysoké školy nebo jiné vzdělávací instituce, které chtějí zájemcům nabídnout netradiční pohled na probírané téma. Dalšími důvody, proč vůbec letní školy vznikly, mohla být snaha představit univerzity novým zájemcům a především představit je v jiném světle. Letní školy totiž mají většinou podobu zajímavých workshopů nebo akčních vzdělávacích kurzů.
Než si začnete vybírat mezi širokou nabídkou letních škol, musíte si zodpovědět několik otázek. Pojedu někam do zahraničí nebo zůstanu v Čechách? Kolik budu chtít za letní školu zaplatit? A z jakého oboru si budu letní školu vybírat? Pojedu sám nebo s kamarády? A kdy podám přihlášku?

Při rozhodování mezi českými luhy a háji a zahraničním je potřeba především zvážit, proč se na letní školu hlásíte. Jestli vás spíše lákat poznávat nové kraje, lidi a zvyky, tak je vaše volba téměř jasná. Ovšem i v České republice existují letní školy, které jsou určené jak Čechům, tak cizincům a můžete tak na nich poznat spoustu zajímavých národností. Další výhodou letní školy v zahraničí je bezpochyby procvičování cizího jazyka v přirozeném prostředí. Pokud se však chcete věnovat nějakému odbornějšímu tématu a neovládáte cizí jazyk dokonale, měli byste zvážit letní školu v Čechách, neboť dané problematice v rodném jazyce pravděpodobně lépe porozumíte.
Co se týká ceny, tak ta se pohybuje od pár stovek korun po několik tisíc. Zaprvé samozřejmě záleží na tom, na jak dlouhou dobu je letní škola pořádaná, dále jestli je v ceně zahrnuté ubytování, jestli jsou pro výuku potřeba nějaké speciální pomůcky (výtvarné nebo technické školy) nebo jen sešit. Mezi další faktory, které určují cenu patří samozřejmě místo jejího konání nebo další případné konané akce.
Záleží jen na vás, jaký typ kurzu si vyberete. Buď se můžete rozhodnout naučit se něco zcela nového, co bylo vždy vaším snem (třeba jste se vždy chtěli naučit japonsky, ale neměli jste na to čas). Druhou možností pak je, že si prohloubíte znalosti v oboru, kterému se už dlouhodobě věnujete nebo je rozšíříte o další úroveň vzdělání. Tato volba je opravdu jen na vás. Než se však na nějakou letní školu přihlásíte, radíme vám pořádně prozkoumat všechny možnosti, které se vám nabízejí, a projít všechny podmínky (abyste například nepropásli termín přihlášky, některé školy mají termín už v polovině května!).

Můžete si také vybrat, jestli na letní školu vyrazíte sami, nebo s kamarády. Každému jistě vyhovuje něco jiného, pojďme si alespoň v krátkosti shrnout některé výhody a nevýhody obou variant. Pojedete-li sami, tak se určitě snáze seznámíte s novými lidmi a vyzkoušíte si, jestli jste schopni se sami o sebe postarat v novém a povětšinou neznámém prostředí. Na druhou stranu je možné (ačkoli ne tak časté), že vám nikdo z nové skupiny nesedne a vy si letní školu neužijete tak, jako kdybyste jeli se svými známými. Jak jsme ale již naznačili, tato varianta není tak pravděpodobná, jelikož na letní školy jezdí lidé s podobnými zájmy. Vyrazíte-li s kamarády, pravděpodobně si užijete spoustu legrace. Zároveň si vyzkoušíte, jak se navzájem znáte a jak jste schopni spolu vyjít mimo známé prostředí (pozor na ponorkovou nemoc!).
Na závěr vám přinášíme pár tipů na letošní letní školy. Nejde samozřejmě o úplný přehled, ten snad ani poskytnout nelze, neboť nabídka je opravdu široká. Strávíte-li chvíli u svého oblíbeného internetového vyhledávače, určitě sami přijdete na tu nejlepší školu pro vás. Stačí jen zadat hesla jako summer school, educational summer camp, letní škola a tak podobně.

  • Letní škola slovanských studií: tato letní škola má již několikaletou tradici. Pořádá se v různých částech ČR v různých termínech po celou dobu prázdnin. Kurzy trvají od dvou do čtyř týdnů. Jsou určeny zahraničním studentům, odborníkům (pedagogům, překladatelům, tlumočníkům) a akademickým pracovníkům z oblasti bohemistiky a slavistiky. Svým širokým záběrem jsou však otevřeny všem zájemcům o český jazyk, literaturu, dějiny a kulturu. Přihlášky se odevzdávají v různých termínech podle zvoleného města a univerzity.
  • Art Camp – Mezinárodní letní škola výtvarná: na třítýdenním kurzu si vyzkoušíte svou kreativitu a tvůrčí činnost a spolu s účastníky různých zemí můžete pod odborným vedením rozvíjet svůj malířský talent. Přihlášky posílejte do 15. května!
  • Letní škola Oxford: i tato renomovaná univerzita nabízí letní kurzy pro cizince. Na výběr máte z několika oborů. Můžete se mimo jiné naučit třeba tvůrčímu psaní, anglické literatuře nebo teologii. Konkrétní termíny přihlášek se liší od jednotlivého kurzu.

Zdroj: informace na stránkách letních škol
Foto: www.sxc.hu