Kvalitní vysoká škola se neuzavírá světu

9. 5. 2011 | PR články

říká PhDr. Petr Vyhnánek, prorektor pro rozvoj a vnější vztahy Metropolitní univerzity Praha.

Metropolitní univerzita Praha (MUP) slaví letos v květnu 10 let od svého založení. Mohl byste popsat, jak univerzita v té době vypadala?

MUP vznikla v roce 2001, což byla doba, kdy se v ČR začínal rozvíjet sektor soukromých vysokých škol. Nikdo nevěděl, kam bude směřovat, protože fakt, že by si někdo platil za možnost studovat na VŠ, byl zcela nový a v našich podmínkách nevyzkoušený. MUP měla za cíl od počátku vystupovat jako škola fungující a poskytující vzdělání podle principů dlouhodobě budovaných ve veřejném sektoru, jako škola s jasnou profilací v oblasti mezinárodních vztahů a právních disciplín.

A jak hodnotíte těch uplynulých 10 let z pohledu dneška?

Deset let vývoje univerzity je s ohledem na dlouholetou tradici veřejných VŠ velmi krátká doba, nicméně MUP má dnes 6000 studentů a stala se nedílnou součástí segmentu vysokých škol. V uplynulém období rozvíjela a stabilizovala strukturu studijních oborů, vytvářela personální a další zázemí, škola mj. expandovala i do krajských měst – Plzně, Liberce a Hradce Králové. Pomyslným vrcholem, bylo dosaženo akreditací dvou doktorských studijních oborů, což je oceněním cesty, kterou se MUP ubírá, ale zároveň i závazkem, kladeným na univerzitu a kvalitu všech jejích činností ty nejvyšší nároky.

Co vy osobně považujete za největší úspěch Metropolitní univerzity Praha?

Největším úspěchem je to, že MUP je dnes považována za stabilní univerzitu, která ve volbě studentů stojí na jednom z předních míst. Úspěchem je i to, že nabízíme vysokoškolské vzdělání v českém i anglickém jazyce. Za výrazný úspěch považuji i rozvinutou mezinárodní spolupráci s více než 100 univerzitami celého světa.

Kam směřuje univerzita v dalších letech, jaké jsou její cíle?

Vysoké školství se u nás nachází ve velmi nestabilní situaci. Nastupují slabé populační ročníky, je nejasné, jakým směrem bude chtít stát tento sektor směrovat prostřednictvím vysokoškolské legislativy, také konkurence na poli vysokoškolského vzdělávání se zvyšuje. I přesto MUP nadále usiluje o prohlubování kvality v profilových oblastech mezinárodních vztahů, právních specializací, na poli mezinárodní spolupráce, kde je cílem posilování vazeb na zahraniční univerzity a vize vytváření společných studijních programů. Cílem je budovat MUP jako univerzitu mezinárodní, otevřenou světu i studentům s různými formami postižení pohybového systému. Cílem univerzity je přispívat svou kvalitní činností k překonávání bariér ve vnímání soukromých vysokých škol českou společností.

Jaké obory Metropolitní univerzita Praha nabízí a o které je každoročně největší zájem?

Nabízíme 7 bakalářských, 8 magisterských a dva doktorské obory. Jádrem jsou obory mezinárodně vztahové – Anglophone Studies, Asijská studia, International Relations and European Studies a Mezinárodní vztahy a evropská studia. Dlouhodobě rozvíjíme i právně zaměřené obory – Veřejnou správu či Průmyslové vlastnictví. Nabídku doplňuje ekonomický obor Mezinárodní obchod, pro zájemce o humanitní vědy nabízíme Humanitní studia a nově i magisterský obor Politologie.

Má univerzita nějakou specialitu, kterou uchazeč o studium nikde jinde nenajde?

Specialitou je možnost absolvovat studium oboru International Relations and European Studies jak v bakalářském, magisterském, tak i doktorském stupni kompletně v anglickém jazyce. Specialitou je i spolupráce na realizaci doktorského studia s Ústavem mezinárodních vztahů, jednou z nejprestižnějších vědeckovýzkumných institucí v oblasti mezinárodních vztahů v ČR.

Zvláštností v České republice (nikoliv v Evropě či ve světě) je obor Průmyslové vlastnictví, který rovněž nabízíme ve všech třech stupních studia.

Specialitou, kterou ocení studenti se zdravotním postižením, je program Škola bez bariér, v rámci něhož studují na MUP se stipendiem ve výši školného lidé s různými formami tělesného postižení pohybového ústrojí. V letošním roce takto na MUP studuje přes 70 studentů a od roku 2003 již absolvovalo více než 20 studentů se zdravotním postižením.

Mnoho lidí stále nemá důvěru v soukromé vysoké školy, jak byste přesvědčil tyto lidi o úrovni nabízeného vzdělání? Jaké jsou definice kvalitní vysoké školy?

Například nabídkou vzdělání jak pro bakaláře, magistry, tak i na nejvyšším doktorském stupni. Kvalitu instituce podporuje stabilní akademický sbor s perspektivou dalšího rozvoje. Kvalitní VŠ se neuzavírá světu a rozvíjí mezinárodní spolupráci, nejenom vzdělává, ale i rozvíjí další činnost ve vědeckovýzkumných centrech, podporuje nadané studenty a vystupuje směrem k veřejnosti jako sociálně zodpovědná instituce, která usiluje svou činností o kultivaci veřejného prostředí.

Nabízí univerzita také kurzy pro veřejnost?

Metropolitní univerzita Praha má statut zkouškového centra Cambridge ESOL, akreditovaného na zkoušky PET, FCE, CAE a CPE, a umožňuje účastníkům kurzu získat mezinárodně kalibrovanou a platnou zkoušku ze znalosti anglického jazyka. Zároveň nabízíme přípravné kurzy na Cambridge Exams.