ISIC lze v pražské MHD používat i po změně Tarifu PID.

29. 8. 2011 | PR články

Pokud využíváte studentské jízdné v pražské MHD, jste povinni se při přepravní kontrole prokázat platným dokladem o studiu. Změna Tarifu PID nahrává studentům, kteří mají ISIC přes svou školu, neboť ti i nadále mohou nově požadované papírové potvrzení o studiu nahradit právě platným mezinárodním identifikačním průkazem studenta ISIC.

1. 8. 2011 došlo k úpravě Tarifu PID, který i nadále průkaz ISIC vydaný prostřednictvím pražských vysokých, středních a vyšších odborných škol akreditovaných Ministerstvem školství ČR, akceptuje jako doklad o studiu. Student ve věku 19 – 26 let má nárok na slevu časové předplatní jízdenky na území hl. m. Prahy dle čl. III., odst. 6., písm. c). Z tarifu byla jeho poslední aktualizací pouze vyjmuta část průkazů, což se nijak nedotýká převážné části studentů pražských veřejných vysokých škol a středoškoláků, kteří mají ISIC vydaný v rámci středoškolského projektu GTS ALIVE (funguje za podpory Magistrátu hl. m. Prahy již od roku 2005).

Změna se týká karet vydaných prostřednictvím klasické prodejní sítě GTS ALIVE a karet vysokých škol, které nemají s DPP uzavřenou dohodu o akceptaci průkazů. Smlouvu s DPP MAJÍ uzavřenou ČVUT, UK, VŠE, ČZU, AMU a VŠCHT a dále GTS ALIVE pro SŠ ve středoškolském projektu – jich se tedy změna netýká a nemusí se ani po změně tarifu bát, že by při sobě nově museli neustále nosit papírové potvrzení o studio od své školy.

V Praze se tedy změna týká pouze zhruba 8 % studentů z celkového počtu 106.000 držitelů karty ISIC v hlavním městě, kteří musí při kontrole revizorovi předložit papírové potvrzení o studiu. Na místě je naopak zdůraznit, že právě studenti s průkazem ISIC vydaným prostřednictvím výše uvedených škol mají tu výhodu, že nadále nemusí dokládat stadium prostřednictvím papírového potvrzení o studiu.

„Tímto způsobem je ISIC aktuálně akceptován v Jihomoravském kraji, Libereckém kraji, Plzni, Olomouci, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě a Opavě a v jednání jsou další města s MHD. Akceptace ISIC za účelem vizuální verifikace je jednou z nejběžnějších forem využití karty v dopravě, která funguje v mnohých zemích. Dokládat studium prostřednictvím papírového potvrzení o studiu považujeme za ohromný krok zpátky a nepochopitelnou komplikaci pro studenty,“ uvedl Tomáš Vyskočil, ISIC National Manager.

Smlouvu s DPP mají v Praze uzavřenou ČVUT, UK, VŠE, ČZU, AMU a VŠCHT a dále téměř 90 SŠ ve středoškolském projektu GTS ALIVE. Zde slouží průkaz ISIC kromě klasických výhod studentům také k řešení praktických úkonů v rámci systému jejich škol (mohou jejím prostřednictvím zakoupit obědy v menze, využít ji jako průkazku do knihoven nebo mít přístup do učeben), proto jej studenti mají neustále u sebe a je to pro ně tak nejjednodušší způsob, jak studium u jakékoliv příležitosti doložit.

Úplné znění nového tarifu PID je k dispozici zde http://www.ropid.cz/…189×350.html.

Více informací též na http://www.isic.cz/…vani/doprava.