Dva v jednom. Výhody a nevýhody práce při studiu

5. 5. 2024 | Inspirace

Výhody a nevýhody práce při studiuJste v prváku a kladete si otázku, jestli si ke studiu začít přivydělávat. Možná o práci přemýšlíte, protože chcete co nejrychleji začít sbírat zkušenosti, možná si práci kvůli finanční situaci prostě najít musíte. Sepsali jsme pro vás seznam pro a proti pozice pracujícího studenta.

Finance

Někteří studenti bohužel nemají to štěstí, že by měli podporu od rodičů, a tak si práci kvůli penězům najít prostě musí. Výše vašeho výdělku může být různá a záležet bude třeba na tom, kolik času budete v práci trávit, nebo jak dobře bude práce ohodnocená.

Velká část studentů sáhne po práci na dohodu, která ve srovnání se zaměstnáním na hlavní pracovní poměr tolik nesvazuje. Ohodnocena ale bývá o něco hůř. Podle ekonomického deníku e15 si na brigádách a u firem studenti nejčastěji vydělají tři až pět tisíc korun měsíčně. Každý desátý student si vydělá dokonce více než deset tisíc korun čistého měsíčně. Průměrný výdělek pracujícího studenta pak činí šest tisíc korun.

Kromě toho, že díky práci získáte větší nezávislost a budete mít ze sebe lepší pocit, si budete moct i dovolit víc utrácet. Například za cestování či návštěvy restaurací.

Nové kontakty

Nové kamarády a známé určitě získáte i ve škole, ale mít jich víc se hodí vždycky. Práce je pro získání nových kontaktů ideálním prostředím. Když pak po škole začnete pořádně budovat svou kariéru, budete mít někoho, na koho se při hledání práce obrátit a kdo vás případně může doporučit.

Časová náročnost

Hlavní nevýhodou práce při studiu bude určitě čas, který budete muset práci věnovat. Některé vysoké školy hlídají účast na seminářích a občas je velmi složité si směny v práci naplánovat tak, aby se vám nekryly se školou a současně jste si mohli vydělat dost peněz.

Každý obor je jinak náročný. Třeba někteří studenti medicíny práci vůbec nemají, protože je natolik zaměstnává škola, že na nic jiného jim prostě nezbývá čas. Naopak studenti některých oborů mají víc volna, chodí do školy třeba jen několik dní v týdnu, a tak si mohou volný čas zaplnit jinými aktivitami.

Každý student je ale jiný a potřebuje studiu věnovat jiné množství času. Rozhodnutí o tom, kolik času potřebujete právě vy, nechte ideálně až dobu, kdy budete mít definitivní rozvrh.

Starosti navíc

S prací vám přibydou starosti. Budete muset řešit, jak práci skloubíte s rozvrhem, nebo jak splnit pracovní i studijní požadavky najednou. Na jednoho člověka toho může být až moc a je potřeba si najít i nějaký čas na odreagování.

Zkušenosti

Jedním z důvodů, proč si mladí lidé hledají práci při studiu je ten, že chtějí mít větší šanci na uplatnění. Někteří zaměstnavatelé přihlížejí víc ke zkušenostem a praxi než k vystudovanému oboru. Titul je určitě důležitý, ale doplnit ho ještě o praktické zkušenosti se bude hodit vždy.

Práce při studiu bude vždy náročnější než samotné studium, ale občas se vyplatí ukrojit si kousek svého času a nějakou práci na malý úvazek vyzkoušet. Myslete ale hlavně na svoje psychické a fyzické zdraví a když pocítíte, že je toho na vás moc, zbytečně se do hledání zaměstnání netlačte.

Zdroje: e15

Další články k tématu

Sedm způsobů, jak být o prázdninách produktivní

Sedm způsobů, jak být o prázdninách produktivní

Pokud máte do budoucna smělé plány a vysnili jste si zářnou kariéru, prázdniny jsou ideální čas na to, proměnit sny v realitu. Stačí jen neotálet a někde začít. Třeba na brigádě, letní škole nebo na úpatí hory, jejíž vrchol vám už dlouho nedává spát. Najděte si letní brigádu Najít si při studiu brigádu v oboru, ve kterém …

Firmy shání absolventy technických oborů

Firmy shání absolventy technických oborů

Jedním z kritérií při výběru studijního oboru je budoucí uplatnění. To nejrychleji najdou absolventi technických oborů. Naznačuje to tradiční souboj firem o absolventy středních a vysokých škol v Moravskoslezském kraji. Firmy tam totiž inzerují více pracovních technických pozic, než kolik je absolventů daných oborů. „Včera jsme měli na pohovoru čerstvého absolventa elektrikáře. Ale je to vzácnost, …

Britské univerzity krátí výuku, aby měli studenti víc času na práci

Britské univerzity krátí výuku, aby měli studenti víc času na práci

Víc času na práci nebo brigádu pro studenty. To je důvod, proč se některé univerzity ve Velké Británii rozhodly „zhustit“ výuku do pouhých tří dnů v týdnu. Chtějí tak umožnit studentům, kteří čím dál častěji bojují s rostoucími náklady na život, zvládnout pracovat i studovat současně. V praxi jde o plnohodnotnou výuku, která se ovšem odehrává během …