Vesmír do škol! Začala Kosmická akademie pro děti

2. 12. 2020 | Aktuality

Colorful abstract universe textured backgroundBrněnská základní škola Labyrinth letos přišla s novým projektem. Takzvaná kosmická akademie se zaměří na děti a pomůže jim dozvědět se více o výzkumu vesmíru. Do programu se v prvním ročníku přihlásilo celkem 20 dětí od osmi do 14 let. Aby nezasahoval do klasické výuky, program probíhá o víkendech, kvůli koronaviru momentálně pouze on-line.

V rámci kosmické akademie na děti čeká celkem jedenáct setkání s odborníky. Seznámí se například s testováním materiálů vhodných pro výstavbu kosmické lodi, poznají, jak fungují kosmické rakety a jak dokážou letět do vesmíru, a zjistí, co jsou to exoplanety. Žáci budou mít také možnost připravit si 3D model měsíční základny a zúčastnit se experimentu pořádaného Mezinárodní vesmírnou stanici.

Organizátoři plánují tento rok vytvořit koncept dětské univerzity orientovaný na talentované děti. Plánují, že akademie by mohla v nadcházejících letech fungovat v rámci kterékoliv české i zahraniční školy.

„Kromě samotné akademie, jejíž platformu bychom chtěli od příštího roku otevřít dalším školám, se snažíme vytvořit komplexní vzdělávací plán, díky kterému se nauka o vesmíru dostane do vyučovacích osnov více relevantních předmětů, jako je například přírodopis, zeměpis či fyzika,“ doplnil k projektu Břetislav Svozil, ředitel základní školy Labyrinth.

Zdroj: seznamzpravy.cz

Další články k tématu