Ústní přijímačky: Jak zvládnout poslední krok ke studiu na VŠ

18. 6. 2018 | Přijímací řízení

headhunters-interviewing-female-job-candidate_1163-4674

Řada vysokých škol má dvoukolové přijímací řízení. První část se skládá z písemného testu, národní srovnávací zkoušky, případně postačí vaše středoškolské studijní výsledky. Druhé kolo bývá z pravidla ve formě ústního pohovoru. Pokud do druhého kola postoupíte, máte téměř vyhráno, rozhodně však nepodceňujte přípravu.  

Co si vzít s sebou

S velkou pravděpodobností jste od školy obdrželi seznam věcí a dokumentů, které si máte s sebou na přijímací pohovor přinést. Obvykle to bývá občanský průkaz a kopie maturitního vysvědčení. Dále může škola požadovat kopii jazykových certifikátů, seminární práci na dané téma nebo seznam literatury, kterou jste ke studijnímu oboru přečetli. Zde pozor! I když zrovna příliš neholdujete odborným knihám, neuvádějte žádné, které jste neviděli ani z rychlíku. Může se stát, že se vás náhodně na některou z nich zeptají. Proto si je alespoň prolistujte, zjistěte si něco o autorovi a zkuste přečíst alespoň pár stran.

Pokud nejste pozvaní přímo na konkrétní hodinu, mějte s sebou raději malé občerstvení. Může se stát, že bude chvíli trvat, než na vás přijde řada, tak ať vám pak před komisí nekručí v břiše.  Stejně tak nezapomeňte vypnout váš mobilní telefon.

Co si obléknout

Přijímací pohovor na vysokou školu se dá přirovnat k pracovnímu pohovoru.  Určitě tedy volte společenské oblečení, které musí být v každém případě čisté. Last-minute schůzka košile se žehličkou taky neuškodí. Proto si nezapomeňte naštelovat budíka, pro jistotu tři, abyste na přípravu měli dostatek času. K oděvu volte vhodnou formální obuv, přičemž počítejte i s tím, že ústní přijímačky se mohou protáhnout přes celý den plný nervózního přešlapování před zkušební místností.  V každém případě se snažte, abyste se v daném oblečení také cítili dobře a pohodlně.

Jak zvládnout trému

V první řadě pomáhá si uvědomit, že nervózní je úplně každý, i když tak třeba nepůsobí. Porota či komise u přijímaček s tím prakticky počítá. Trémou přeci jen dáváte najevo, že vám na přijetí záleží. Není však dobré, aby z vás udělala někoho úplně jiného. Nejlépe dostanete nervozitu pod kontrolu, pokud si předem zjistíte, jak bude pohovor probíhat. Zabrouzdejte proto trochu po internetu nebo oslovte starší studenty, kteří si tím již prošli. Společně s další přípravou vás pak nemůže nic zaskočit. Před pohovorem se také dobře vyspěte a než vstoupíte před komisi, párkrát se zhluboka nadechněte.

Pozor na neverbální komunikaci

Velice dobrý první dojem uděláte, pokud do místnosti vstoupíte s úsměvem a nahlas pozdravíte. Jestliže váš pohovor probíhá v cizím jazyce, pozdravte už rovnou v něm a od začátku mluvte jen a pouze danou řečí. Když vám někdo z komise podá ruku, myslete na to, že se nikomu nelíbí ani leklá ryba, ani příliš silný stisk. Pokud budete nuceni ještě chvíli stát, rozhodně se o nic neopírejte, snažte se příliš nehrbit a ani nepřešlapujte. Ve chvíli, kdy si sednete, si dejte si ruce na klín a hlídejte, aby tam zůstaly. Můžete v nich třeba držet materiály, které jste si přinesli. Nemůže se vám tak stát, že se začnete nevhodně ošívat.

Nejčastěji kladené otázky

Obvykle se vás na ústních budou ptát na otázky, na které neexistují správné odpovědi. Je ale dobré si je předem promyslet. V případě ústních pohovorů platí pravidlo „nemlčeti je zlato“, takže se každou svoji odpověď snažte alespoň trochu rozvést.  Rozhodně není na škodu školu trochu vychválit a všem přítomným zalichotit.  Vaše odpovědi nemusí být zrovna originální, ale přeci jen by za nimi měla být vidět vaše osobnost.

Tady je pár příkladů otázek, na které byste si předem měli ujasnit odpovědi:

Proč jste se rozhodl studovat právě tento obor?

Co od studia očekáváte?

Jak si představujete své budoucí povolání?

Čemu se věnujete ve svém volném čase?

Dále může dojít na otázky týkající se písemného testu, oboru, seznamu literatury, maturitní zkoušky, obecného aktuálního tématu či události.

Všem, které čekají ústní přijímačky, přejí VysokéŠkoly.cz hodně štěstí!

Další články k tématu

Pedagogika, jazyky, i ekonomika. Na tyto obory se stále můžete hlásit

Pedagogika, jazyky, i ekonomika. Na tyto obory se stále můžete hlásit

Desítky oborů na veřejných vysokých školách po celém Česku stále přijímají přihlášky! Takže pokud už víte co, ale nevíte kde, připravili jsme pro vás přehled studijních oborů, na které se můžete hlásit až do 30. dubna. Jazyky Pokud jste spíše humanitně zaměření, můžete si až do 30. dubna podat přihlášku na Filozoficko-přírodovědeckou fakultu Slezské univerzity …

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Jednotné přijímací zkoušky Scio používá řada fakult na vysokých školách v Česku. Aby u nich zájemce o studium uspěl, někdy mu k tomu jeden termín nestačí. Za každý další pokus ale musí platit. Podle odborníků tento systém znevýhodňuje uchazeče z nízkopříjmových rodin. Například Veroniku Vávrovou, která se v loni hlásila na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, vyšly testy přibližně na …