Studenti mají letos větší šanci dostat se na prestižní univerzity ve Velké Británii

29. 6. 2020 | Studium v zahraničí

přijímačky top univerzityOstrovní země má jedny z nejlepších univerzit na světě. Letos bude konkurence menší než v minulých letech, na britské školy se totiž kvůli slabému ročníku hlásí méně 18letých studentů. Řada z nich navíc nástup na vysokou kvůli pandemii koronaviru odkládá.

K rozhodnutí studium o rok odložit vedou studenty dva hlavní argumenty. Tím prvním je, že on-line vzdělávání nemůže plnohodnotně nahradit to prezenční. Druhý argument je ten, že pokud bude i nadále nutné dodržovat odstupy, neokusí ten pravý vysokoškolský život. Oba argumenty ale nejsou podle profesora z univerzity v Sheffieldu Koena Lambertse zcela opodstatněné.

Ačkoliv byla on-line výuka pro některé obory náročnější než pro jiné, studenti i vyučující dělali maximum pro to, aby studium mělo co největší přínos. Nyní – na konci semestru – sklízí plody své pilné práce. Řada studentů dosáhla výborných výsledků a dokázala spolupracovat s dalšími spolužáky bez ohledu na to, jestli se vídali tváří v tvář nebo nikoliv. Od podzimního semestru plánují některé školy v on-line výuce pokračovat a kombinovat ji s prezenční. To však vzhledem k dobrým výsledkům studentů vůbec nemusí být na škodu, myslí si profesor.

O autentickou vysokoškolskou zkušenost by budoucí studenti podle Lambertse také neměli přijít. Pravidla, která dosud omezovala společenský život, se postupně uvolňují. Účast na velkých akcích sice asi nebude moci být tak hojná jako v minulosti, ale studenti i tak budou mít příležitost se seznámit s novými přáteli a ve volném čase se odreagovat.

Prestižní vysoké školy – a to nejen ve Velké Británii – umožňují studentům podat opožděnou přihlášku, aby naplnily všechna volná místa – a těch by letos po celém světě mohlo být víc. Přehled škol a oborů, kam je stále možné se hlásit je k dispozici například na webu ucas.com.

Zdroj:
https://www.theguardian.com/