Stáž v EU, NATO či OSN: První krok k zářné kariéře

7. 7. 2020 | Studium v zahraničí

stáž v EUPrázdniny jsou ideálním časem na to, zamyslet se nad budoucností po vysoké škole. Během července, srpna a září také přijímá přihlášky na pozici stážisty řada institucí.  Pokud sníte o kariéře v zahraničí, je dobré získat co nejvíce zkušeností na mezinárodní scéně a to můžete například na půdě Evropské unie, NATO nebo třeba OSN. Všechny tyto organizace nabízí studentům či čerstvým absolventům možnost vyzkoušet si, jaké je to u nich pracovat. A většina těchto stáží je navíc placená.

Stáž v EU

Brusel, Lucemburk, Florencie … na tyto i další místa se můžete vydat, pokud si vyberete některou ze stáží, které nabízí Evropská unie. „Stážovat“ můžete v řadě institucí rozesetých po celé Evropě od Evropského parlamentu až po Překladatelské středisko pro instituce EU. Podmínky se různí, každá z institucím však požaduje perfektní znalost angličtiny, případně dalších jazyků jako je němčina, francouzština či italština, zájemci o stáž musí být také mladší 31 let a studovat magisterské studium nebo být absolventem, který dokončil studium nejdéle před 18 měsíci.

Největší poptávka je po stážistech v administrativě, překladatelství a tlumočnictví či žurnalistice. Podle typu instituce se liší také zaměření stáže. Například stáž u Evropského soudního dvora vyžaduje právní vzdělání, zájemce o stáž v Evropské centrální bance by se zase měl orientovat v oblasti evropských financí atp. Odměny za placenou stáž se pohybují v rozmezí od 1000 do 2000 eur měsíčně. Celkem je stáž dlouhá zpravidla pět měsíců nejčastěji v termínu od října do února a od března do května.

Pracovní náplň stáže se samozřejmě liší podle instituce i konkrétního zaměření. O svou zkušenost se podělil britský stážista Víctor Hernández, který před třemi lety pracoval pro Evropský parlament se zaměřením na žurnalistiku. „Velkou část stáže zabralo monitorování britských médií, konkrétně toho, jak pokrývají dění okolo brexitu. Další část stáže byla zaměřená na mediální vztahy. Připravoval jsem pozvánky pro britské novináře a sám jsem mohl několikrát dělat rozhovor s poslanci,“ vzpomíná Hernández.

Rozcestník stážích v EU najdete například na webu ministerstva zahraničí.

Stáž v NATO

NATO, česky Severoatlantická aliance, je euroatlantický mezinárodní vojenský pakt. Pod stáží v NATO si možná nejdříve představíte něco jako vojnu, ale ve skutečností jsou stáže v NATO otevřené široké paletě studentů a absolventů. NATO hledá stážisty v řadách architektů, ekonomů, odborníků na lidské zdroje, novinářů, i lidí, kteří ovládají arabštinu či ruštinu. Stáže v NATO jsou honorované podobně jako v EU a trvají zpravidla tři až šest měsíců.

Stejně jako stážisté v institucích EU musí i stážisté v NATO plynně hovořit anglicky či francouzsky, což jsou oficiální jazyky aliance. Všechny ostatní jazyky jsou výhodou. Podmínkou je také věk minimálně 21 let, musíte být studentem nejméně třetího ročníku bakalářského studia či absolventem nejdéle jeden rok. Přihlášku vyplníte on-line. Součástí je životopis a motivační dopis. Připojit můžete také reference. Pokud projdete výběrovým sítem, budete si pro stáž v NATO vyřídit také bezpečnostní prověrku.

Místo stáže se liší v závislosti na tom, do jaké alianční organizace podáte přihlášku. Stáž tak například můžete absolvovat i v New Yorku. To ale neznamená, že v rámci stáže budete působit pouze tam. Stážistka Ralitsa, která před časem pracovala v Mezinárodním vojenském štábu v divizi plánování, v rámci stáže například vycestovala také do gruzínského Tbilisi či ukrajinského Kyjeva.

Přehled nabízených stáží najdete opět na webu ministerstva zahraničí.

Stáž v OSN

Na rozdíl od EU či NATO jsou stáže v Organizaci spojených národů neplacené. To může být pro někoho odrazující, na druhou stranu v rámci OSN máte šanci procestovat největší kus světa vzhledem k tomu, že má ze všech tří organizací nejvíce členských zemí (193).

Nabídka zaměření stáží je opět hodně široká. OSN má řadu různě orientovaných odborných organizací. Hledají se stážisté do organizací zaměřených na lidská práva, ekonomické problémy, právní otázky… mimo to bývá v OSN také poptávka po architektech či grafických designerech.

Oproti stážím v EU a NATO reflektuje nabídka stáží v OSN aktuální poptávku. Momentálně můžete podat přihlášku třeba na stáže v Ženevě či New Yorku, v lednu byl v nabídce například Bejrút.

Počáteční fáze přihlášky probíhá on-line a je celá v angličtině. V přihlášce je nutné zdůvodnit zájem o stáž a doložit vzdělání, pracovní zkušenosti i cestovní doklady.

Studentka politologie a youtuberka AnnaMae absolvovala stáž v centrále OSN v New Yorku. Původem Irka říká, že stáž v OSN – oproti jiným stážím – není přímou cestou k zaměstnání v organizaci. Podle ní je to ale skvělá příležitost, jak získat kontakty a hlavně reference do budoucna.

Rozcestník a další informace ke stážím v OSN najdete tady.

Na tyto stáže se každoročně hlásí tisíce lidí, přijímáno je jen několik málo z nich. Vzhledem k tomu, že Česká republika je členem všech tří organizací, mají čeští studenti a absolventi možnost hlásit se na jejich stáže, a proto byla škoda tuhle příležitost nevyužít. Přejeme Vám štěstí při výběru!

 

 

Další články k tématu

Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

Již čtvrtým rokem se mohou čerstvě plnoletí Evropané přihlásit do programu Evropské unie DiscoverEU. Pokud patříte mezi ně a usměje se na vás štěstí, získáte možnost cestovat měsíc zadarmo po železnicích křížem krážem Evropou. Jaké jsou podmínky? Založit online přihlášku můžete, pokud jste se narodili v roce 2004 a máte trvalý pobyt v Evropské unii či v zemích …