Pravidelné scházení s přáteli snižuje riziko demence, ukazuje studie

23. 8. 2019 | Aktuality

demenceVědci z londýnské University College zjistili, že aktivní sociální život v jakémkoliv věku může snižovat riziko demence. Obzvlášť to platí u padesátníků a šedesátníků.

Gill Livingstonová, jedna z autorek výzkumu, zjištění vysvětluje tím, že socializace s ostatními lidmi nutí člověka používat jazyk a paměť, což pomáhá snižovat projevy demence. „Lidé, kteří jsou sociálně aktivní, procvičují kognitivní schopnosti jako jsou paměť a jazyk, čímž si vytváří takzvanou kognitivní rezervu. Přestože kognitivní rezerva nezabrání změnám na mozku, může lidem ulehčit vyrovnávání se s následky stárnutí a může oddálit projevy demence,“ uvedla Livingstonová.

,,Čas strávený s přáteli navíc prospívá mentálnímu zdraví a souvisí s fyzickou aktivitou, což jsou také aspekty, které mohou snížit výskyt demence,“ doplnila. Naopak deprese, samota či ztráta sluchu vedou k sociální izolaci a zvyšují riziko demence.

,,Dnes si myslíme, že minimálně v 35 procentech lze riziko výskytu demence vysvětlit zdravotním stavem nebo životním stylem. Za posledních deset let se mírně snížil výskyt demence u každé věkové skupiny lidí, protože začínáme věnovat více pozornosti preventivním faktorům,“ řekl profesor Clive Ballard, který na Univerzitě v Exeteru přednáší o nemocích spojených s vysokým věkem. Nové důkazy, které studie přináší, by mohly vést k dalšímu zlepšení prevence demence u starších lidí.

Již předchozí výzkumy odhalily spojitost mezi sociálním kontaktem a rizikem demence, nicméně nejnovější studie vědců z College University přináší zatím nejpřesvědčivější důkazy. Studie sledovala přes deset tisíc lidí od roku 1985 do roku 2015. Účastníků studie se výzkumníci během té doby každých pět let ptali, jak často se schází se svými známými a přáteli. Zároveň zkoumaní absolvovali kognitivní testy.

Výsledky studie jsou věrohodné díky vysokému počtu zkoumaných účastníků, i díky tomu že vědci zjišťovali spojitost mezí socializací a kognitivním vývojem a to, jak se mění s přibývajícím věkem. Ti, kteří udržovali častější sociální kontakt se svými přáteli, byli dle kognitivních testů méně náchylní k onemocnění demencí.

Doktor Andrew Sommerland, vedoucí studie, prohlásil, že demence představuje ,,obrovskou globální zdravotní výzvu,“ jelikož jen ve Velké Británii se očekává, že do roku 2021 demencí onemocní přes milion občanů.

,,Toto zjištění by mohlo vést k vyvinutí strategií, jak riziko demence obecně snížit, a zároveň by mohlo přispět k tomu, aby vznikaly komunity lidí i k nalezení způsobů, kterými by se mohla snížit míra osamění a izolace seniorů,“ vysvětlil Sommerland.

Vedoucí projektu Kampaň na ukončení osamění doktor Kalpa Kharicha věří, že je nutné zlepšit povědomí lidí o výhodách sociálního života a mezilidských vztahů, protože jak prokázala studie, oba faktory přispívají ke snížení pocitu izolace a osamění a zároveň snižují riziko demence.

Zdroje: Independent.co.uk, The Guardian

Další články k tématu