Povinná maturita z matiky bude

19. 1. 2019 | Rady maturantům

399249-PCOPE6-158Počet studentů, kteří si jako maturitní předmět vyberou matematiku rok od roku klesá. Loni na jaře si ji vybralo jen necelých 24 procent studentů. Oproti tomu si angličtinu zvolilo téměř tři čtvrtiny maturantů. Přitom v roce 2011, když byla povinná maturita poprvé uvedena v praxi, byla čísla mnohem vyrovnanější. Není se však čemu divit. Loni na jaře přes 20 procent studentů maturitu z matiky neudělalo. To není příliš motivující statistika.

Proč nám matika nejde

V rozhovoru pro DVTV označuje matematik Vlastimil Dlab za hlavní problém nedostatečnou kvalifikaci vyučujících. Ti podle něj zakrývají svou neznalost, a proto nedokáží odpovídat na triviální otázky. Možná i to je jeden z důvodů, proč je matikářu jako takových celkový nedostatek. To, že učitelé matematiky nedisponují potřebnými kvalitami, odrazuje potenciální budoucí vyučující předmětu od toho, aby se vydali na tuto profesní dráhu.

Podle šéfa Katedry matematiky Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem Petra Eisenmanna je jedním z důvodů, proč žáci nemají matematiku rádi, fakt, že se z ní s přechodem na střední školu vytrácí praktičnost. „Učitelé s postupujícím věkem žáků čím dál více přestávají dětem ukazovat, k čemu matematika může být v životě užitečná a ta jim začne připadat jako předmět odtržený od reality,“ vysvětlil pro iDNES.cz. Z nenadšeného studenta matematiky se tak určitě nemůže stát nadšený matikář.

Aktuální situace ohledně povinné maturity z matiky

Michaela Kleňhová, šéfka Cermatu, který každoročně připravuje zadání společné části maturitní zkoušky je zastánkyní povinné maturity z matematiky. Podle ní patří mezi základní gramotnosti, které by měl mít každý absolvent střední školy. Současný ministr školství Robert Plaga je opatrnější. Myslí si, že se zavedením povinných maturitních zkoušek z matematiky vzniká velké riziko neúspěchu studentů.

Aktuální plán je nicméně takový, že se v roce 2021 zavede povinná maturitní zkouška z matematiky na gymnáziích a o rok později na středních školách. To nepochybně donutí studenty se matiku více učit. Zda se ji opravdu naučí ukážou až výsledky.

Zdroje: CERMAT, iDNES.cz, DVTV, iHNed.cz, Novinky.cz