Koronavirus v Česku hlídá PES. Kdy se podle něj otevřou vysoké školy?

20. 11. 2020 | Aktuality

mzcr_pesMinistr zdravotnictví Jan Blatný představil index, podle nějž se budou postupně rozvolňovat opatření zavedená kvůli koronaviru. Vše bude záviset na vývoji epidemiologické situace. Protiepidemický systém neboli PES je rozdělen do pěti různých stupňů. V čím nižším stupni se Česko bude nacházet tím více lze opatření rozvolňovat.

To, v jakém stupni se Česko nachází, určuje index rizika. Ten se vypočítává pomocí několika ukazatelů. Patří mezi ně počet nakažených na 100 tisíc osob, reprodukční číslo i to, kolik je nakažených mezi seniory, vše za posledních 14 dní.

Podle aktuálního skóre se Česko nachází ve čtvrtém stupni. Při něm se může na vysokých školách obnovit praktická a laboratorní výuka pro skupiny do 20 lidí v posledním ročníku a umožní se individuální konzultace. Tento druh výuky bude obnoven 25. listopadu.

Pro návrat vysokoškoláků do přednáškových sálů je třeba, aby se situace ještě více zlepšila. První ročníky se budou moci vrátit už ve třetím stupni, všichni ostatní studenti (s výjimkou Univerzity třetího věku) pak ve druhém stupni. Kdy se do třetího stupně dostaneme zatím není jasné. Blatný pro Českou televizi uvedl, že ve třetím stupni bychom mohli být kolem vánoc.

Do školy od 18. listopadu mohou opět chodit žáci prvních a druhých ročníků základních škol a také žáci speciálních škol. Díky zlepšení epidemiologické situace se 30. listopadu vrátí do lavic také zbytek prvního stupně. Druhý stupeň bude rozdělen na polovinu, přičemž jedna půlka bude chodit do školy a druhá se dál bude učit distančně, následující týden se pak skupiny prohodí.

 

 

 

Další články k tématu