Jak zaplatit studium v zahraničí

3. 4. 2019 | Studium v zahraničí

606217-PN86RQ-326

Zkušenosti ze studia v zahraničí jsou k nezaplacení. Samotný pobyt vás však bude něco stát. Proto nabízíme pár tipů, jak si zajistit potřebné finance i jak na studijních pobytech mimo Českou republiku ušetřit.

Zejména v Evropě je řada vysokých škol, na kterých je možné studovat zcela zdarma. Obecně se například školné neplatí v Dánsku nebo Švédsku. V Británii se naopak zpravidla školné platí. Studenti ho financují půjčkou, kterou pro účely studia lze získat za výhodných podmínek.

Řadu výhod pak nabízí programy Erasmus+ nebo CEEPUS, které fungují na základě meziuniverzitních dohod a poskytují studentům stipendium. I tak je ale potřeba dobře vybrat místo studia. Marie Kvasnicová, studentka 3. lékařské fakulty UK, která strávila rok v rámci programu Erasmus+ na mnichovské Ludwig-Maximilians-Universität, upozorňuje, že finanční náročnost studia se liší nejen zemi od země, ale i město od města. „S penězi to bylo obzvlášť v Mnichově těžší. Je to jedno z nejdražších měst v Německu. Stipendium ale člověk dostane stejné, jako kdyby jel do jiných spolkových zemí a do menších měst, které jsou výrazně levnější,“ uvedla pro fórum cuni.cz.

Pokud vás zaujme škola, kterou ani jeden z výše uvedených programů nenabízí, zkuste si i přesto studium domluvit a zažádat si o stipendium jako tzv. freemover. K tomu je jen potřeba, aby vám výjezd schválila vaše fakulta. Bude však pouze na vás, zařídit si vše kolem studia a pobytu.

Další možností je požádat o stipendium u některé z českých nadací. Zkuste třeba Fulbrightovo stipendium pro studium na Amerických univerzitách, Nadaci Zdeňka Bakaly nebo The Kellner Family Foundation. Připravte se ale na to, že konkurence bude veliká.

Korunka ke korunce

Samotné stipendium nicméně často pokrývá pouze nejzákladnější potřeby jako je ubytovaní či strava, proto je dobré šetřit, kde se dá. Například nezapomínejte využívat svou ISIC kartu, potvrzení o studiu nebo další studentské průkazky, které bude možné si v zahraničí vyřídit.

Pozor také na poplatky za výběry z bankomatů v zahraničí a na nevýhodné kurzy. Vždy si dopředu zjistěte, jaké má vaše banka podmínky. Totéž platí o mobilních operátorech. Často je výhodnější koupit si lokální předplacenou kartu.

Pokud zrovna vaše univerzita nebude nabízet koleje zdarma, najděte si spolubydlící a ušetříte za náklady za bydlení. Jestliže sami neobjevíte žádný odpovídající inzerát, napište si svůj vlastní na školní vývěsku.  Ubytování hledejte v blízkosti univerzity, ušetříte zároveň i za případné dojíždění do školy. A nakonec kromě úspor získáte s velkou pravděpodobností také nové přátele.

Se spolubydlícími se pak můžete střídat ve víkendovém vaření. V řadě cizích zemí je stravování v restauracích poměrně drahé, proto se vyplatí vařit doma. „I z člověka, který normálně nevaří, se stane mistr kuchař, jakmile uvidí ceny v restauracích,“ uvedla Anna, účastnice Erasmus+ pobytu ve Velké Británii, pro server mladiinfo.cz.

Další možností, jak si přilepšit, je brigáda. S jejím hledáním je lepší počkat, až budete přímo na místě. Druh práce závisí hodně na vašich jazykových dovednostech. Nebojte se však zeptat spolužáků, na studijním oddělení nebo u místní pracovní agentury. Samozřejmě vybírejte s ohledem na vaše časové možnosti. Přeci jen by zahraniční studijní pobyt měl být primárně o studiu.

Zdroje: studentmag.cz, mladiinfo.cz, snizujeme.cz, cuni.cz.

Další články k tématu

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Studenti, kteří vyjedou studovat do zahraničí, dosáhnou v budoucnu na lepší platové ohodnocení než studenti, kteří zůstanou v Česku. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal zpracovat Dům zahraniční spolupráce (DSZ). Do průzkumu se zapojilo přes 600 lidí ve věku 18 až 35 let. Byli rozděleni zhruba na dvě poloviny, podle toho, zda studovali v zahraničí nebo ne, …