Jak připravit paměť na nový školní rok?

16. 8. 2010 | Rady maturantům

Co si budeme nalhávat, velká část našeho úspěchu při zkouškách – a o té maturitní to platí dvojnásob – stále závisí na naší paměti. Určitě už jste slyšeli o zázračných prostředcích, jak ji vylepšit nebo aspoň pomoci. O čem je řeč? Pozn. Článek byl 11. 10. 2013 aktualizován (kav).

Dary přírody

Příroda je mocná a na každou potíž se většinou najde odpovídající pomoc. Není tedy divu, že existuje celá řada „zaručených tipů“, jak pomocí potravin a bylinek posílit právě paměť. Mezi studenty se už tradičně doporučují banány, které údajně obsahují látky podporující mozek při studiu. Předpokládá se, že stejně prospěšná by mohla být i čerstvá zelenina a potraviny s vysokým obsahem vitaminu E, kupříkladu mandle či slunečnicová semínka. Na naši paměť zřejmě pozitivně působí také omega-3 mastné kyseliny, které jsou obsaženy především v rybách.
Podobný efekt mohou mít také různé bylinné čaje, nejčastěji obsahující výtažky z listů stromu jinanu dvoulaločnatého neboli ginkgo biloby. Tento u nás již běžně sehnatelný pomocník je výborný na prokrvení tkání, čímž významně povzbuzuje nejen krevní oběh, ale i koncentraci a právě paměť. Ginkgo pořídíte také jako doplněk stravy, který má eliminovat únavu. Při učení na maturitu či zkoušky cenná pomoc! A rozhodně zdraví prospěšnější než hektolitry kávy či černého čaje. „Přirozená řešení“ paměti ale nabízí i mnohem kurióznější rady než je konzumace ovoce. Některé vědecké výzkumy údajně prokázaly, že paměti prospívá například i vaše tělesná váha. Podle jejich výsledků mají lidé se sklony k obezitě i větší problémy se zapamatováním si konkrétních slov. Můžeme tedy snad doporučit učení proložit svižnou procházkou spíše než další tabulkou čokolády.

Ginkgo biloba – malý zázrak pro váši paměť!Ginkgo biloba – malý zázrak pro váši paměť!

Umělá výpomoc

Na potřeby svých potenciálních zákazníků samozřejmě rychle reaguje také trh. Nejrůznějšími preparáty, tabletkami a „zázračnými přípravky“ na zlepšení fungování naší mysli se lékárny i internetové stránky jen hemží. Záleží pouze na tom, jestli jejich nabídkám uvěříte. Za jedno balení tobolek s vysokým obsahem lecitinu, nebo právě biloby, zaplatíte v průměru asi dvě stě korun. Oblíbené jsou ale také látky jako guarana, koenzym Q10 nebo omega-3, z nichž všechny seženete ve volném prodeji i v umělé podobě. Otázkou ale zůstává, jak moc předem musíte s pravidelným pojídáním začít, aby se očekávaný efekt dostavil v pravý čas.

Nic než trénink?

Je to možná smutné, ale nic vám nakonec nepomůže lépe, než vlastní snaha. Určitě už jste slyšeli o nejrůznějších tipech a tricích, jak své paměti trochu pomoci. Šťastlivci, kteří disponují tzv. fotografickou pamětí, vědí, o čem je řeč. Stačí jim si určitá hesla barevně či jinak odlišit a jejich paměť jim je potom pomůže je snadněji vyhledat. Jiným se zase osvědčilo spojení učení se zvukem. Hlasité předříkávání určitých pasáží vám může pomoci zafixovat si slova ve spojení s tím, jak znějí.
Často se také hovoří o propojení paměti s emocemi. To neznamená, že byste měli nad danou látkou plakat, ale spíše se pokusit si ji spojit s něčím pro sebe známým, specifickým. Příklad? Zeměpisné pojmy si určitě pamatujeme lépe, když jsme určité místo navštívili. Termíny z psychologie a dalších společenských věd si zase snažte spojit se situacemi, které jste sami zažili a máte k nim nějaký vztah. Tato metoda sice nejde příliš použít například v matematice či fyzice, tam vám ale zase pomůžou mnemotechnické pomůcky, o kterých jste se na našem serveru také mohli dočíst.
V žádné disciplíně nelze očekávat, že se úspěch automaticky dostaví bez tréninku. Paměti prospívá už to, že se čas od času naučíte nazpaměť krátkou báseň nebo text oblíbené písně. Existuje také bezpočet tištěných či on-line testů, které paměť trénují. Nebo si s přáteli v učící pauze zahrajte pexeso!

Zdroje: iDnes

Zdroje fotografií: stock.xchng

Další články k tématu