Jak být extra: Vyberte si kroužek a uspějte u přijímaček

27. 5. 2019 | Pro uchazeče na VŠ

business-executives-meeting_1170-1781Studium na střední škole nemusí být jednotvárné. Studentská léta kromě šprtání se, testů, zkoušení a bojů s učiteli přinášejí i spoustu dalších možností. Konkrétně jde o nejrůznější kroužky a extra předměty, kterým se člověk může věnovat. Díky nim se můžete nejen dále vzdělávat a rozvíjet, ale v budoucnu se můžou také vyjímat ve vašich životopisech a pomoci vám dostat se na vaši vysněnou školu. Na mimo školní aktivity totiž určitě přijde řeč při přijímacím pohovoru a často to bývají právě ony, které vás povýší nad ostatní uchazeče.

Debatní kroužek

Jestli se s ostatními rádi hádáte, debatní kroužek by mohl být to pravé pro vás! Ne, ale teď vážně… Účast v debatním kroužku vám umožní pořádně si procvičit kritické uvažování a vytváření argumentace. Nejenže budete mít příležitost prezentovat své vlastní názory, ale také si vyslechnete stanoviska jiných, čímž si rozšíříte obzory.

Debatní kroužek může na první pohled znít jako nuda, to by ovšem nemohlo být dál od pravdy. Vždy záleží na tom, o jakém tématu zrovna diskutujete. Pokud vás například zajímá současné dění ve společnosti, občanská práva a jim podobná problematika, v debatním kroužku by se vám mohlo líbit. Navíc by vám vystupování před lidmi a prezentování vlastních postojů a názorových hledisek mohlo pomoct se naučit lépe vyjadřovat, a nepoužívat například v každé větě výplňová slovíčka typu “ehm”, “jakoby” a jim podobná.

Básnický kroužek

Rádi píšete poezii či ji aspoň čtete? Pak se zkuste stát členy básnického kroužku. Pořádně tak provětráte kreativitu a zjistíte, jaký je to pocit sdílet svou tvorbu s ostatními (nadějnými, mladými) básníky. I pokud jste doteď nic nenapsali a pouze koketujete s myšlenkou, že byste zkusili začít veršovat, básnický kroužek vám může pomoct. Získáte inspiraci, zjistíte, jak to dělají jiní, a třeba i na svou tvorbu dostanete zpětnou vazbu. A to se vždycky hodí!

students-posing-coworking-white_23-2147666694

Literární kroužek

Rozšířenou kategorií básnického kroužku je literární kroužek, který se může zaměřovat na různé druhy literatury, nejenom fikci. Nejčastěji se však podobné kroužky zaobírají psaním beletrie, tedy povídek, potažmo románů, či jiných fikčních textů.

Opět platí, že se vám dostane zpětné vazby, procvičíte si psaní na různá zadání (například, dokázali byste napsat krátký text, v němž všechna slova začínají na stejné písmeno? Pořádná práce, přesto poskytne potěšení!) a naučíte se lépe vyjadřovat – ideálně psaným i mluveným slovem.

A kdyby vám to nestačilo, můžete spolu s ostatními kolegy z literárního kroužku dát dohromady sborník vlastní tvorby nebo se aspoň vzájemně povzbuzovat a hecovat k účasti v literárních soutěžích. Plusem navíc je, že kdykoliv budete potřebovat najít někoho, kdo vám opraví přelkepy v tvorbě, bude vám stačit se zeptat některého z vašich spolu-pisatelů!

Malířské, kreslířské a jiné kroužky

Co mají tyto kroužky společné, je to, že vám dovolí si pořádně zašpinit ruce (zdravíme keramiky) a pořádně nastartovat vaši kreativní stránku osobnosti. Malou nevýhodou je, že malířské a jiné potřeby pro tento typ kroužků vás vyjdou o něco dráž než potřeby pro literární kroužky, ale jestli vás podobné činnosti baví, víte, co se říká: Když to miluješ, není co řešit.

side-view-female-mime-reading-manuscript-empty-auditorium_23-2147891801

Dramatický kroužek

Snili jste o tom, že se stanete někým jiným (či něčím jiným)? Pak by vás mohl bavit dramatický kroužek. Spousta v současnosti aktivně pracujících herců začínala právě ve školních klubech a kroužcích, takže jestli sníte o herecké dráze, je to dobrý start. Výhodou je široký rozsah her, z nichž si můžete vybrat, a klidně si je upravit k obrazu svému (například Shakespearova Romea a Julii přenést na Mars).

Stejně jako v případě debatního kroužku platí, že se naučíte mluvit před větším počtem lidí a přemůžete případnou stydlivost. Zkoušení nových her ovšem zabere docela dost času, tak si pečlivě rozmyslete, jestli byste dramatický kroužek stíhali i v kombinaci se studiem.

Kam na kroužky

Teď už víte co, ale nevíte kde. Řadu kroužků najdete přímo u vás na škole. Další možností jsou volnočasová střediska, kde můžete kroužek navštěvovat a zároveň poznat nové lidi mimo svou školní sociální bublinu. Akčnější z vás se mohou sami pustit do vedení kroužků. Dejte dohromady partu kamarádů, vymyslete si projekt a pusťte se do toho! Na pomoc si můžete přizvat oblíbeného pedagoga nebo třeba rodiče.