Fakulta elektrotechniky a informatiky žije i během pandemie. Zahradu má na střeše

1. 5. 2020 | Aktuality

fei-vsb-tuoBudova Fakulty elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě (VŠB-TUO), stejně jako celý kampus školy, kvůli epidemii povětšinou zeje prázdnotou. Život na této fakultě se ale rozhodně nezastavil.

Mezi barevně nejvýraznější prostory v budově patří vstup do učebny esportu. Za ním se odkrývá ráj každého hráče počítačových her – to nejlepší vybavení včetně profi hráčských židlí. Škola má i vlastní esport tým a hráči VŠB-TUO se i během pandemie utkávají v on-line hrách s protivníky z různých koutů světa – třeba v onlajnovce Dota.

Momentálně tedy hrají spíš z domova, ale to rozhodně neznamená, že nabušené stroje v učebně leží ladem. Fakulta je totiž zapojila do projektu Folding@Home. Ten využívá výkon domácích počítačů k vytvoření supervýkonného stroje. Ten pak prostřednictvím simulací v současnosti zkoumá chování nového typu koronaviru i to, jak reaguje na léčebné látky.

Tak jako ostatní technické školy po celém Česku se i FEI zapojila do pomoci zdravotníkům, kteří v boji s koronavirem potřebují speciální ochranné vybavení. Katedra informatiky na dvou 3D tiskárnách tiskne komponenty k obličejovým štítům. Týdně jich zvládne vyrobit asi 90 kusů. Kromě toho se přímo do nemocnic vydali pomáhat studenti fakulty z oborů biomedicínské techniky. Ti pracují s nemocničními technologiemi jako jsou rentgeny nebo rezonance a aktuálně vypomáhají třeba na onkologických odděleních.

Celkem fakulta nabízí 13 studijních oborů. K těm nejnovější patří obor mobilní technologie. Na něm se studenti dozví vše o šíření signálu, mobilním pokrytí i zabezpečení bezdrátových sítí. Kromě technologií mobilů můžete na „FEIce“ studovat i technologie automobilů, počítačové systémy, nebo třeba aplikovanou matematiku či fyziku.

Jakmile se vše po pandemii vrátí do starých kolejí můžete si sbalit skripta a vydat se studovat do krásné zahrady FEIky. Ta je mimochodem na střeše.

Zdroje: web fakulty, Facebook FEI