Co před maturitou rozhodně nedělat

20. 3. 2019 | Rady maturantům

young-man-table-worried-expression_1194-4582

Pokud se nechcete pár dnů před maturitou bít do hlavy, že jste přípravě nevěnovali více času a námahy, pak se pokuste vyvarovat následujícím chybám. Právě ty dělají maturanti nejčastěji.

Zatahovat školu

Mnoho maturantů má pocit, že je zbytečné trávit poslední měsíce čtvrtého ročníku ve škole. Věřte však, že kantoři se budou ve zbývajících hodinách snažit dostat do vás to nejpodstatnější, co můžete u maturity potřebovat. Navíc si vaši nepřítomnost mohou vyložit po svém. Takže příliš vysokou absencí raději zbytečně neprovokujte.

Odkládat učení až na svaťák

Všechny maturitní otázky nelze do hlavy dostat během svaťáku. Náš mozek potřebuje čas, aby si informace uložil, a tak velké množství najednou prostě nepobere. „Když se něco učíte průběžně, dáváte mozku šanci látku mnohem lépe pochopit a tím pádem uložit do paměti. Navíc, když se učíte na poslední chvíli, máte tendenci zanedbávat spánek, který je nezbytně nutný pro upevnění naučených informací v průběhu dne“, uvedl v článku pro server psychologicketipy.cz Honza Kohut. Pokud si naučené otázky nezopakujete, je velmi pravděpodobné, že se vám budou plést a na potítku si toho moc nevybavíte.

Drtit se zpaměti

Je potřeba naučit se maturitní otázky v souvislostech. Jestliže se nabiflujete zpaměti nějaké texty, nebudete schopni odpovídat na případné doplňující otázky. Bude jasné, že dané problematice nerozumíte a nevíte přesně, o čem vlastně mluvíte. Ve chvíli, kdy pochopíte i vzájemné spojitosti, zjistíte, že se dá jedna naučená látka použít u více otázek. A navíc! Pokud látku pochopíte je mnohem větší pravděpodobnost, že si ji zapamatujete už napořád a získané informace budete schopni použít i v běžném životě. A o tom by škola měla být. :-)

Soustředit se na výsledek

Ne každý je aspirující jedničkář. Nicméně i na čtyřku je třeba něco málo umět. Zkuste proto zvolit trochu jiný přístup. Místo toho, abyste si řekli: na tuhle známku toho potřebuji umět tolik, sestavte si raději učební plán, který vy sami budete alespoň na 90 procent schopni dodržet. A výsledek se určitě dostaví.

Zavařovat mozek nepodstatnými informacemi

Opravdu potřebujete vědět, jak moc přísný je u maturity ten který kantor? Nebo kdy přesně je v září opravný termín? Soustřeďte raději svou pozornost a energii na přípravu a na podstatné informace. Především se nezabývejte tím, co nemůžete ovlivnit, ale zaměřte se na to, co ovlivnit můžete. Držíme palce!

Zdroj: studentmag.cz, psychologicketipy.cz.

Další články k tématu