Čeká vás maturita v září? Poradíme, jak se na ni připravit!

3. 7. 2019 | Rady maturantům

záříMaturita napoprvé je těžký oříšek, který dokáže pořádně potrápit nejednoho studenta. A co teprve, když se na jaře nezadaří a maturitu je nutné opakovat v září! To pak rázem následuje nejen zklamání rodičů i vyučujících, ale také stres z učení a pokažené prázdniny strávené studiem namísto odpočinku. Naštěstí se nic nejí tak horké, jak se to uvaří, a zazářit v září je možné i bez toho, aby se člověk zhroutil. Podívejme se tedy společně, jak co nejlépe zvládnout druhý termín maturity, a co ještě před zahájením učení podniknout.

Domluvte se s univerzitou

Přijali vás na vysokou školu, ale maturitu jste na první dobrou nezvládli? To neznamená, že je vše ztraceno! Spousta oborů na českých univerzitách je ochotna vás přijmout ke studiu i v případě, že maturitní vysvědčení doložíte až na podzimní termín zápisu. Musíte se však domluvit předem, aby s tím univerzita počítala a nezapomněla na vás. Jestli si nejste jistí, zda vaše vybraná škola tuto možnost nabízí, kontaktujte její studijní oddělení a ověřte si to.

Jakmile máte tyto technické záležitosti vyřešené, můžete se soustředit na samotnou přípravu na maturitu.

Požádejte o pomoc úspěšné spolužáky

Nezvládli jste například ústní zkoušku z angličtiny a máte spolužačku nebo spolužáka, kteří v tomto jazyce excelují? Zkuste je požádat o pomoc. I když zrovna nejste třeba kamarádi, mohou vás mnohé naučit a pomoct vám se rozmluvit. A jestli nemají zájem, domluvte se s rodiči, zda by případné doučování neproplatili. Spolužák/čka tak získá letní brigádu a vy se budete moct učit s někým, kdo vám může pomoct v problémovém předmětu. Každý tak vyhraje.

Vytvořte si rozvrh

Dva měsíce jsou poměrně dlouhá doba, během níž se toho dá mnohé naučit. Vytvořte si harmonogram či rozvrh učiva, které si musíte na zářijový termín maturity osvojit. Každý den se pak naučte něco a nezapomeňte si ponechat i jistý čas na opakování. Uvidíte, že studijní látka rozvržená do šedesáti dnů nebude vyhlížet tak hrozivě, jako kdybyste učení nechali na poslední chvíli.

Najděte svá slabá místa

Jestli víte, že některé oblasti daného předmětu zvládáte bez problémů, ale v jiných tápáte, zaměřte se právě na ten okruh učiva, v němž vaše znalosti pokulhávají. Čtěte knihy na toto téma. Bavte se o něm s jinými lidmi. Nechte kamarády či rodiče, ať vás přezkouší. Jednoduše dělejte vše pro to, abyste si učivo osvojili natolik, až vám jeho znalost bude připadat automatická. Nebojte se – jakmile maturitu zvládnete, látku můžete ihned zase zapomenout!

Zkoušejte maturitu nanečisto

Neuspěli jste u didaktického testu? Opakování je matka moudrosti a u studia to platí dvojnásob. Najděte si na internetu co nejvíce příkladů didaktických testů z minulých let a vyplňujte je tak dlouho, dokud vám nebudou připadat mnohem jednodušší. Jakmile budete navíc vědět, které otázky z testů vám dělají největší problém, snáz si uvědomíte, na co se během opakování zaměřit.

Hlavně klid

Jistě, udržovat klid, když máte pocit, že vám jde o všechno, není jednoduché. Zkuste se však zbavit stresu. Neupírejte si možnost zábavy jen proto, že se o prázdninách musíte učit. Studujte, ale choďte také ven s kamarády, vyražte na výlet, na koupaliště… Jednoduše se věnujte svým koníčkům. A hlavně nezapomeňte: nejste v tom sami. Každoročně maturitu na první pokus nezvládnou stovky studentů.

Jde to i napotřetí

Nejlepší variantou je maturitu zvládnout v září, abyste se mohli posunout dál. Potěší však vědět, že kdyby se ani napodruhé nepoštěstilo, máte k dispozici ještě třetí termín. Tak se připravujte, pilně studujte, ale nezapomínejte: Hlavně nepanikařit… A hodně štěstí!