Australská univerzita využívá 100 % obnovitelných zdrojů. Snížila uhlíkovou stopu a vytvořila nová pracovní místa

21. 7. 2020 | Studium v zahraničí

queensland universityV době pandemie koronaviru se zdravotnictví a ekonomika stávají středem zájmu často na úkor ekologie. V této nejisté době to je ale právě ekologie, která může pomoct nakopnout ekonomiku a přispět ke zlepšení zdravotního stavu obyvatel. Důkazem je projekt univerzity v australském Queenslandu, díky kterému vznikla stovka nových pracovních míst.  

Univerzita v pátek oficiálně otevřela solární elektrárnu Warwick s výrobní kapacitou 64 megawattů. Stala se tak jednou z prvních škol v zemi, která využívá 100 procent obnovitelných zdrojů. Společně s dalšími dvěma solárními elektrárnami bude Warwick zásobovat elektřinou celý univerzitní kampus.

Výstavba nové elektrárny vyšla na 125 milionů dolarů. Z ekonomického hlediska ale tato investice podle profesora z univerzity v Queenslandu Petera Höje dává smysl. Škola bude soběstačná a nebude muset v budoucnu řešit vyšší ceny energií. Ročně se podle vedení školy ušetří 60 tisíc tun uhlí, které nahradí energie ze slunce.

Queensland patří mezi města, kde je solární energie velmi rozšířená. „Součástí našeho plánu na podporu ekonomiky po pandemii koronaviru jsou investice do obnovitelných zdrojů, protože přispívají ke snížení emisí, tlačí ceny ostatních energií dolů a pomáhají vytvořit nová pracovní místa,“ vysvětluje Anthony Lynham, queenslandský ministr pro energetiku, který při slavnostním ceremoniálu zahájil provoz nové solární elektrárny.

Nová elektrárna Warwick vytvořila kolem stovky nových pracovních míst. V budoucnu zde bude pracovat šest stálých zaměstnanců, kteří budou dohlížet na chod elektrárny. Do ní také budou moci docházet studenti univerzity na praxi.

“Studenti magisterského oboru Udržitelné energie v tom vidí velký přínos. Budou si moci v terénu vyzkoušet pracovat se solární energií a k dispozici budou mít vlastní data,“ uvedla zástupkyně děkana univerzity Vicky Chanová.

Zdroj:
https://reneweconomy.com.au/

Další články k tématu