10 důvodů proč studovat v zahraničí

11. 2. 2019 | Studium v zahraničí

V211-social mediaUvažujete o studiu v zahraničí, ale nemůžete se definitivně rozhodnout? Tady je deset důvodů, proč do toho jít.

 

1.    Osvojíte si cizí jazyk

Ne každý má nadání na jazyky. Pro někoho může být cizí jazyk stejně složitá věc jako pro jiného matematika. Pokud ale vycestujete do zahraničí, cizímu jazyku se nevyhnete a jednoduše nebudete mít možnost komunikovat jinak. Je to nejlepší a zároveň nerychlejší způsob, jak se naučit mluvit plynule cizí řečí a zároveň zúročit to, co jste se již řadu let učili na školách.

 

2.    Vypadá to dobře v životopise

Životopis každého čerstvého absolventa není zrovna bohatým přehledem životních zkušeností a praxe. Studiem v zahraničí však na první pohled zaujmete. Především pak na pozicích, kde je cizí jazyk požadován. Výrazně si také zvýšíte své šance na práci v mezinárodních firmách.

 

3.    Poznáte nové lidi

Při studiu v zahraničí se seznámíte s lidmi z jiných zemí i jiných kultur. O to jsou tato setkání zajímavější.  Ne každý se asi stane vašim přítelem, ale určitě si najdete známé na celý život a kontakt s nimi pro vás může být v budoucnu přínosem.

 

4.    Seznámíte se s novými kulturami

V cizí zemi poznáte nové zvyky, tradice, způsoby chování a celkově novou kulturu. Zřejmě se budete muset novému prostředí často přizpůsobovat, a to je vlastně důležité. Naučíte se vnímat cizí kulturní hodnoty a vyzkoušíte si jaké to je, být cizincem. Zároveň budete mít možnost vidět vlastní kulturu z cizí perspektivy.

 

5.    Osamostatníte se

I s nástupem na českou univerzitu v cizím městě se stáváte více samostatnými. Ale v zahraničí je tato zkušenost mnohem intenzivnější. Naučíte se spoléhat především sami na sebe. Zároveň si můžete být jisti, že se po návratu dostaví pocit hrdosti na to, jak jste to celé zvládli.

 

6.    Poznáte nový způsob studia a učení

Je dost pravděpodobné, že se setkáte s odlišným přístupem k výuce a učení. Zpočátku to pro vás může být těžké, ale nutnost přizpůsobit se vám otevře nové obzory. Naopak můžete zjistit, že jiné metody vám vyhovují mnohem víc.

 

7.    Zažijete dobrodružství

Studium v zahraničí samozřejmě není jen o studiu ale i o zábavě. Se spolužáky můžete prozkoumat okolní krajinu, vyzkoušet místní jídlo, navštívit památky. Určitě si odvezete spoustu zážitků, mezi kterými nebude chybět pár mlhavých vzpomínek na propařené noci a ranní kocoviny.

 

8.    Využijete status studenta

Máte možnost vycestovat na rok za hranice naší země, a přitom vás to nebude stát o moc víc než studium v České republice. Ano, záleží hodně na tom, jakou si vyberete zemi a školu, ale výběr je opravdu široký. I v zahraničí pak můžete hojně využívat studentské slevy a další výhody.

 

9.    Naučíte se vážit si samozřejmých věcí

Když na chvíli opustíte svou rodinu, přátele, známé prostředí a veškeré pohodlí zažitých rutin, budete na všechno rádi vzpomínat. Uvědomíte si, kdo a co je pro vás důležité a že ne všechno je tak samozřejmé, jak se vám doteď zdálo.

 

10.   Zjistíte i něco sami o sobě

Objevíte své silné i slabé stránky. Zjistíte, zda je pro vás život za hranicemi to pravé ořechové nebo naopak vůbec ne. A možná při té zkušenosti narazíte na místo, které v budoucnu budete nazývat domovem.

 

Zdroj: topuniversities.com