Zvolen kandidát na funkci děkana Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice - prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.

13. 4. 2011 | Tiskové zprávy

Akademický senát, devítičlenný samosprávný orgán Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice zvolil v úterý 12. dubna na svém volebním zasedání za kandidáta na funkci děkana fakulty pro další čtyřleté období opět prof. MUDr. Arnošta PELLANTA, DrSc.

Akademické obci Fakulty zdravotnických studií se dne 12. dubna odpoledne představil na veřejném shromáždění se svou vizí dalšího vedení fakulty v následujících letech jediný kandidát – prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc., současný děkan fakulty, který jako jediný ze čtyř navržených kandidátů akademickou obcí kandidaturu na funkci děkana fakulty přijal.

Na následném volebním zasedání Akademického senátu Fakulty zdravotnických studií byl jednohlasně zvolen kandidátem na funkci děkana pro další funkční období 2011 – 2015. Předsedkyně akademického senátu fakulty Mgr. Markéta Moravcová tak na základě provedené volby v akademickém orgánu fakulty kandidáta doporučí rektorovi univerzity ke jmenování. Jmenování navrženého kandidáta do funkce děkana fakulty prof. Arnošta Pellanta rektorem Univerzity Pardubice prof. Miroslavem Ludwigem se očekává s účinností od 1. května 2011.

Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice vznikla k 1. lednu 2007 přeměnou z Ústavu zdravotnických studií Univerzity Pardubice, který byl ustaven v roce 2002 ve spolupráci s tehdejší Vyšší zdravotnickou školou a Krajskou nemocnicí Pardubice.

Prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc. stál u zrodu jak vysokoškolského ústavu, tak i při jeho přeměně na fakultu univerzity v roce 2007. Byl přednostou kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Krajské nemocnice Pardubice a Univerzity Pardubice, a to od jejího založení v roce 2003, v letech 1996 – 2003 působil ve funkci primáře ORL oddělení pardubické nemocnice. Profesorem v oboru otorinolaryngologie byl jmenován v roce 1996. Do té doby působil na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Je členem několika vědeckých rad a odborných organizací a grémií, autorem řady vědeckých odborných prací a publikací.

V letošním akademickém roce studuje na Fakultě zdravotnických studií 6 oborů bakalářských, 2 navazující magisterské a 2 doktorské obory celkem 600 studentů, což je dvojnásobek původního počtu studentů v začátcích fakulty před 4 roky.

Kromě vzdělávací činnosti rozvíjí fakulta i mezinárodní výměnu studentů v rámci programu Evropské unie Socrates/Erasmus a pořádá spolu s pracovišti Pardubické krajské nemocnice řadu odborných vědeckých seminářů a konferencí.

Na uskutečňované výuce a vědecko-výzkumné činnosti fakulty se významně podílí pět klinických pracovišť ustavených s Pardubickou krajskou nemocnicí a.s. – klinika interní, klinika chirurgická, klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, klinika neurologická a klinika gynekologická a porodnická. Při výuce fakulta spolupracuje také s řadou dalších zdravotnických pracovišť a zařízení nejen Pardubického a Královéhradec­kého kraje.

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz