„Ztratil jsem veškerý strach z konverzace,“ říká absolvent letního jazykového kurzu

8. 5. 2010 | Studium v zahraničí

Chybí vám jazykové znalosti? Cítíte se nesví, máte-li promluvit s cizincem v jeho mateřštině? Nebo se prostě jen potřebujete procvičit? Zkuste to jako Jan Hvíždala, student brněnského VUT, který se v třetím ročníku gymnázia vypravil brousit jazykové dovednosti do anglického Brightonu.

Podle čeho sis kurz vybral?

Nejdůležitější pro mě asi byl fakt, že tam mohli děti do 18 let, většina jiných kurzu byla omezena 17 lety. Další důvod byl ten, že jsem již v Brightonu byl jednou na výletě a to město se mi líbilo, je to na pobřeží a mají tam na molu úžasný lunapark.

Kde jsi sháněl informace?

Tak hlavně z internetu, našel jsem si nějaké ohlasy na moji školu a to mě přesvědčilo.

Jak bys zhodnotil svou vstupní a výstupní úroveň jazyka? Co tě kurz naučil nového?

Kurz byl pro mě důležitý hlavně ze stránky mluvení, nešlo mi zase tak o naučení nové gramatiky, ale spíš o možnost bavit se s lidmi z cizích zemí. Od rána do večera jsem slyšel angličtinu a po dvou týdnech jsem byl schopný říct téměř cokoli bez přemýšlení a rozuměl jsem téměř všemu. To byl asi pro mě největší pokrok – naučit se lépe konverzaci.

Jak kurz probíhal?

Dopoledne jsme měli 4 hodiny, potom většinou následoval oběd a pak zpátky do školy na další 4 hodiny, po vyučování byl vždy zajištěn další program. Buď jsme vyrazili na výlet nebo byla naplánovaná nějaká sportovní činnost jako volejbal, bowling nebo fotbal.

Jak ti vyhovoval přístup lektorů, jak bys ho srovnal s přístupem vyučujících ve škole v ČR?

Tak rozhodně byl přístup osobnější, důležité asi bylo to, že nás bylo ve skupině kolem 8, takže lektor mohl řešit látku s každým i částečně individuálně.

Kolik jste měli volného času a jak jsi ho využíval?

O čas se nám spíše starala škola, takže byl vždy naplánovaný téměř na celý den. Až večer jsme měli čas jít s partou někam na pláž nebo do města. O program se nám postarali dokonce i o víkendu.

Co tě v Brightonu nejvíce zaujalo z hlediska životního stylu?

Celkově je životní styl Angličanů jiný než v Čechách. Méně uspěchaný, na všechno mají dost času. Přístup ke mě, jako k cizinci, byl příjemný. Když jsem cokoli potřeboval, s ničím nebyl problém. Moje rodina mě například párkrát odvezla i do školy, když mi ujel autobus.

Potkaly tě nějaké potíže nebo kurz probíhal bez problému?

Na nic si nevzpomínám, jen první den mě moje rodina vezla do školy a vysadili mě u jiné, takže jsem se musel chvilku ptát místních, než jsem se dostal k té správné.

Jaká byla finanční náročnost kurzu?

Tyto kurzy jsou docela drahé, jenom samotný kurz s dopravou vyjde okolo 15 tisíc na týden. V podstatě to je taková dražší dovolená s výukou jazyka.

Co všechno sis potřeboval zařídit?

O všechno se mi postarala agentura. Takže jsem ve výsledku potřeboval mít jen platný cestovní doklad.

Co bys doporučil těm, kteří se na podobný kurz chystají?

Pokud mají možnost, tak ať toho využijí. Určitě získají bohaté zkušenosti a procvičí se v angličtině. Já jsem se po 14 dnech kurzu posunul ve znalostech anglického jazyka možná o rok školní angličtiny dopředu. Hlavně jsem ztratil veškerý strach z konverzace. Člověk si vždycky říká, že radši nebude mluvit – co když řekne něco špatně – ale je to naprosto zbytečné. Většina cizinců se učí taky nějaký jazyk a vědí, že je to docela obtížné, proto vás rádi opraví a pomůžou vám se v angličtině zdokonalit.

Foto: archiv Jana Hvížďaly

Další články k tématu