Zmeškali jste přihlášku na vysokou? Jsou i další možnosti

14. 3. 2011 | Přijímací řízení

Co dělat, když vám mezi prsty uteče termín pro podávání přihlášek? Uvažovat můžete buď o hledání práce, a nebo se zkuste poohlédnout tam, kde jsou dveře pro studiachtivé uchazeče stále ještě otevřeny. (pozn.: článek byl 23. 2. 2014 aktualizován (lč)).

Pro některé obory 28. únor neplatí

Konečný termín pro podání přihlášek je na většině veřejných škol limitován půlnocí 28. února. Mnohé fakulty však již předem stanovily termín pozdější, poslední přihlášky přijímají ještě v březnu a někde dokonce i v dubnu. Z dosavadního průběhu přijímacího řízení však některé z nich dokážou odhadnout výši zájmu ze strany uchazečů s jistým předstihem, a tak konečný termín prodlužují operativně, někdy třeba i krátce před termínem stanoveným původně. I po něm však nejsou druhá kola pro podávání přihlášek výjimkou. Průběžně proto sledujte aktuální informace na stránkách jednotlivých škol a fakult, jestli náhodou mezi obory s prodlouženou dobou pro přihlášení není právě i ten váš.  

Zcela nové obory

Se stále vyšší poptávkou po vysokoškolském studiu ze strany uchazečů i po odborně kvalifikovaných pracovnících ze strany zaměstnavatelů roste i počet oborů. Ty bývají akreditovány i několikrát do roka. Pro případné „opozdilce“ tak mohou právě ty obory, které vznikají v těchto měsících, představovat další šanci se na některý přihlásit – a možná se mezi nimi objeví i takový, který je svou koncepcí zcela ojedinělý, a dosud o něm třeba ani neuvažovali. I zde proto doporučujeme průběžně sledovat webové stránky škol, kde lze nalézt nejaktuálnější informace o přijímacím řízení.  

Soukromé školy: přihlášky i v několika kolech

Další možností, jak se po zmeškaném termínu nevzdat vysokoškolského studia, je porozhlédnout se po nabídce oborů vypisovaných soukromými školami. Na ty totiž mohou uchazeči podávat přihlášky obvykle i v několika kolech, počínaje únorem a konče často až srpnovými nebo zářijovými termíny. Další informace o soukromém vysokém školství čtěte například v tomto článku.

Řešením může být i VOŠ

Další volbou může být také některá z vyšších odborných škol (VOŠ). I na nich bývají konečné termíny pro podání přihlášek rozloženy do širšího období mezi březnem až červnem a nezřídka jsou vícekolové. Více o koncepci vyššího odborného školství už si přečtěte například tady.  

Pomaturitní studium jazyka

Pokud jste chtěli nastoupit na vysokou školu bezprostředně po maturitě, můžete ještě zauvažovat, zda si v „mezičase“, tedy před tím, než se na vysokou školu přihlásíte příští rok, nezlepšit své jazykové znalosti. Výhodou je, že pokud se k jednoletému pomaturitnímu studiu hlásíte hned po absolvování střední školy, zůstává vám status studenta. V dnešní době se v nabídce vyučovaných jazyků v rámci pomaturitního studia vyskytuje nejen angličtina, ale už i němčina, španělština či francouzština. Už téměř samozřejmostí bývá kombinace angličtiny (a nejen jí) s jinými jazyky jako vedlejšími. Více o pomaturitním studiu se dočtete mimo jiné zde.  

Nultý ročník

Nezřídka využívanou alternativou mezi těmi, kteří nestihli nebo si nechtěli podat přihlášku na žádnou školu, jsou tzv. nulté ročníky. Pořádají je jak samotné vysoké školy a univerzity, tak i komerční vzdělávací agentury. Nabídka nultých ročníků (které někdy najdete pod názvem přípravný kurz nebo program v rámci celoživotního vzdělávání) se orientuje především na nejžádanější obory vysokoškolského studia. Své posluchače tak připravují ke zkouškám i pozdějšímu studiu například na právnických, ekonomických, lékařských či farmaceutických fakultách, výjimkou už není ani příprava ke studiu na fakultách filozofických, pedagogických, humanitních, tělovýchovných nebo na Policejní akademii. Jejich cena se liší zpravidla s jejich intenzitou a také s počtem studentů. Do nultých ročníků se lze hlásit až do září, případně do naplnění kapacity třídy. Nevýhodou studia nultého ročníku – bez ohledu na jeho intenzitu a týdenní rozsah – je, že jeho účastníci nemají status studenta. Více o nultých ročnících se můžete dočíst například v tomto, případně v tomto článku.

Kde hledat aktuální informace

Nejaktuálnější informace o nových možnostech podání přihlášek se dozvíte například na stránkách a úředních deskách jednotlivých škol a fakult, respektive jejich institutů či kateder.
Odkazy na jednotlivé soukromé, státní a veřejné školy i jejich fakulty najdete v našem Katalogu vysokých škol. Pro informace o nově otevíraných oborech nebo prodloužených termínech podání přihlášky sledujte také sekci Aktuality, případně Tiskové zprávy.

Foto: Stock.XCHNG