Zapsat si předmět na Harvardu či Stanfordu? Zdarma a z domova

28. 3. 2013 | Studium v zahraničí

Kurzy na prestižních světových univerzitách už nemusejí být jenom nedosažitelným snem. Díky projektům jako Coursera či edX můžete studovat cokoliv, co vás zajímá, zdarma a odkudkoliv.

Na internetu je možné najít nejrůznější online kurzy. V tomto článku se budeme zabývat jejich dvěma velkými poskytovateli – zaprvé jde o projekt MIT a Harvardu edX, zadruhé o projekt sdružující 62 univerzit – Coursera.

Jak to chodí v online kurzu

Nejprve je zapotřebí vybrat si kurz z oblasti, která vás zajímá. Nabídka je skutečně široká – může to být kvantová mechanika, umění, psychologie, design či ekonomie. Studovat můžete nejen v angličtině, ale také ve francouzštině či ve španělštině.

Do vybraného kurzu se musíte zaregistrovat. Registrace nezabere ani jednu minutu, stačí uvést vaše jméno, e-mail a heslo, které budete používat. Současně vyjadřujete souhlas s některými zásadami čestného studia – především, že nebudete cizí práci vydávat za svou vlastní. Kurzy mají zpravidla svůj čas otevření a konce, ale můžete se do nich přihlásit i v průběhu semestru. Poté získáte přístup ke studijním materiálům. Podle povahy kurzu jde o texty, videonahrávky, testy a kvízy či zadání domácích úkolů. K videím je zpravidla možné zapnout anglické titulky pro vaše lepší porozumění. Některé domácí úkoly a kvízy vyžadují splnění do daného termínu. Ten musíte dodržet, pokud chcete za absolvování kurzu získat závěrečný certifikát.

Některé kurzy přímo vyžadují spolupráci se spolužáky, a tak vám mimo jiné umožní získat kontakty s cizinci. Liší se také míra přítomnosti „živého“ lektora – domácí úkoly v některých případech vyhodnocuje automat, v jiných se při tom angažuje samotný lektor. Lekce do kurzu přibývají postupně. Videonahrávky s lektorovou přednáškou si můžete pustit buď v reálném čase, nebo později ze záznamu.

Pokud zvládnete splnit všechny požadavky kurzu, na konci zpravidla získáváte certifikát za jeho dokončení.

Na internetu můžete studovat i hru na kytaru.

Na internetu můžete studovat i hru na kytaru.

Komu jsou kurzy určeny?

Možná jste teprve ve druhém nebo třetím ročníku na střední škole a rádi byste si zlepšili angličtinu, vyzkoušeli si něco nového a blýskli se před spolužáky, že studujete na Harvardu. Možná se chystáte na přijímací zkoušky s oborovým testem na některé z českých vysokých škol a rádi byste, aby vás do pravidelné přípravy něco tlačilo. Možná zvažujete studium na zahraniční vysoké škole a rádi byste si to předem vyzkoušeli z pohodlí domova. A možná už dávno chodíte do zaměstnání, výjezd na zahraniční univerzitu pro vás nepřipadá v úvahu, ale přesto byste si rádi rozšířili obzory a naučili se něco nového. Ve všech případech můžete využít možnost absolvovat některý z online kurzů, které zdarma nabízí prestižní univerzity po celém světě.

Kurzy jsou navrženy také pro usnadnění a obohacení výuky na vysoké škole. Zaprvé jsou určeny pro vysokoškolské studenty, kteří se ze svého vlastního zájmu chtějí dozvědět více o svém oboru, ale také pro jejich učitele, kteří mohou z online kurzů vycházet při vlastní výuce. Jedna z původních ideí online výuky byla taková, že studenti se budou moci soustavně teoreticky připravovat doma, a samotné semináře ve škole v přítomnosti vyučujícího pak budou moci být zaměřeny více prakticky. Kurz na zahraniční univerzitě se může osvědčit také tehdy, máte-li před sebou obtížnou zkoušku a z podání vašeho vyučujícího se vám látka těžko chápe.

Online lekce jsou určeny všem zájemcům, kteří mají přístup k internetu a potřebné znalosti angličtiny či jiného jazyka. Umožňují vzdělávání také lidem bez finančních prostředků či bez možnosti dostat se k vysokoškolskému vzdělání jiným způsobem.

Coursera

Projekt Coursera sdružuje přes šedesát univerzit. Ve více než třech stech kurzů studují tři miliony studentů. V nabídce najdete kromě mnoha jiných například kurzy z těchto oblastí:

  • ekonomie (makroekonomie či mikroekonomie)
  • hudba (skládání písniček, základy kytary, komponování vážné hudby…)
  • statistika (analýza dat, pravděpodobnost)
  • informatika (programování, modelování…)
  • psychologie (úvod, sociální psychologie, vztahy)
  • psaní (psaní pro účely prodeje a reklamy, psaní odborné práce…)
  • výživa (diety, zdravé stravování, výživové poradenství)
  • management a marketing (vedení firmy, leadership…)
  • medicína (výzkum v medicíně, srdeční vady, informatika v medicíně…)

Coursera nabízí také předměty v jiných světových jazycích, než je angličtina.

Kurzy jsou dlouhé od jednoho měsíce do deseti týdnů a liší se také náročností. U každého z nich je na titulní straně uvedena přibližná týdenní hodinová zátěž na studenta. Naleznete tam také krátký popis obsahu kurzu a úvodní video, kde se představí lektor a v krátkosti shrne, co vše se v jeho lekcích naučíte. Takto například může vypadat úvodní video ke kurzu „Introduction to Art: Concepts and Techniques“:

edX

Tento projekt je projektem MIT (Massachusetts Institute of Technology) a Harvardu. Je zde nabízeno méně kurzů než na projektu „coursera“ a jde především o kurzy technicky zaměřené. Studovat zde můžete například:

  • biologii
  • kvantovou mechaniku
  • počítačovou grafiku
  • umělou inteligenci
  • právo
  • globální problémy a zdraví
  • chemii
  • statistiku

Pravidla absolvování lekcí jsou stejná či velmi podobná jako u projektu Coursera. K dispozici máte videonahrávky, zadání úkolů, kvízy. Na titulní straně jednotlivých předmětů najdete jejich náplň, časovou zátěž, informace o lektorovi i video jako upoutávku. Takto vypadá například úvodní video ke kurzu elektřiny a magnetismu:

Online výuky v České republice

Dá se předpokládat, že trend online výuky se velmi brzy dostane také do České republiky. Zatím jsou kurzy převážně placené a nebo určené pouze studentům dané instituce. Například Masarykova unvierzita však už minulý rok spustila online kurz pro širokou veřejnost a zdarma – jde o pilotní projekt výuky slovenštiny pro Čechy.

Zdroj: webové stránky projektů edX a Coursera

Zdroj fotografií: Coursera, Stock.Xchng