Západočeská univerzita otevře část studia ve Strakonicích

19. 11. 2003 | Aktuality

Západočeská univerzita v Plzni od příštího školního roku vyjde vstříc studentům z oblasti Prácheňska a jižních Čech. Část vyučování strojní fakulty se přesune do Strakonic, kde budou přednášky probíhat v prostorách tamější Střední odborné školy a Střední průmyslové školy.

Západočeská univerzita v Plzni od příštího školního roku vyjde vstříc studentům z oblasti Prácheňska a jižních Čech. Část vyučování strojní fakulty se přesune do Strakonic, kde budou přednášky probíhat v prostorách tamější Střední odborné školy a Střední průmyslové školy.

Jak uvedl ředitel Petr Wágner, strakonická škola by měla podepsat smlouvu s univerzitou během listopadu. Prozatím se počítá jenom s určitou částí studentů prvního ročníku, je ale možné, že se časem do Strakonic přesune celé bakalářské studium strojní fakulty. Další výhodou by měla být spolupráce přednášejících, vyslaných univerzitou, s pedagogy SOŠ a SPŠ. Západočeská univerzita tak ulehčí studium přibližně šedesáti frekventantům, kteří dojíždějí do Plzně z jižních Čech.
V poslední době je častým jevem, že vysoké školy otevírají svoje pobočky v menších městech. Část studia Vysoké školy ekonomické např. probíhá v Jindřichově Hradci, v Nových Hradech sídlí výzkumné centrum biologické fakulty budějovické Jihočeské univerzity. Posledně jmenovaná škola navíc provozuje svoji katedru cestovního ruchu v Táboře a v budoucnu chystá přesunout část výuky zdravotně sociální fakulty do Písku.

 

zdroj: www.rozhlas.cz