Zahraniční studenti zahájili zimní semestr

13. 10. 2010 | Tiskové zprávy

Zimní semestr začal na Univerzitě Pardubice i více než třem stovkám zahraničních studentů.

V rámci evropského výměnného programu Erasmus a Ceepus a na základě uzavřených bilaterálních dohod se 140 zahraničními vysokými školami studuje v zimním semestru akademického roku 2010/2011 na univerzitě a jejích sedmi fakultách devadesátka zahraničních studentů. Přijeli z 15 evropských zemí a z Taiwanu a Ruska.

Dalších 220 zahraničních studentů z 34 zemí (Evropy, Afriky a Asie) studuje ve standardních akreditovaných studijních programech víceletých.

Nejvíce zahraničních studentů (nepočítáme-li studenty ze Slovenské republiky) studuje na Fakultě ekonomicko-správní.

Studenti, přijíždějící v rámci programu Erasmus, se během prvních dnů na univerzitě v rámci tzv. „Erasmus Welcome týdne“ seznamují s průběhem studia na univerzitě.

Jak řekla referentka pro mezinárodní mobility a vzdělávání Eva Petráňová: „Naši zahraniční studenti dostávají informační materiály nejen o studiu, ale také o městě Pardubice, Pardubickém kraji a České republice. Čeští studenti z tzv. „Buddy System“ klubu pomáhají zahraničním kolegům s adaptováním se na zdejší prostředí. Připravují pro ně nejen seznámení s městem a kampusem, které se stávají na půl roku jejich domovem, ale také výlety do zajímavých míst České republiky, sportovní turnaje, společná setkání a prezentace jednotlivých zemí, ze kterých studenti pocházejí a další aktivity oživující jejich studijní pobyt v Pardubicích.“

V rámci obou semestrů letošního akademického roku se očekává v rámci programu Erasmus příjezd zhruba 150 zahraničních studentů. V zahraničí je momentálně na 80 studentů univerzity – buď na partnerských univerzitách studuje (64 studentů) nebo absolvují praktickou stáž (15 studentů).

Programu Evropské unie Erasmus, umožňujícího výměnné akademické mobility, se Univerzita Pardubice účastní již třináctým rokem (od roku 1997).

Případné bližší informace:
Eva Petráňová
referentka pro mezinárodní mobility a vzdělávání
.

Centrum mezinárodních mobilit
Oddělení pro vzdělávání a výzkum UPa
telefon 466 036 725

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz

Další články k tématu