Zahájení akademického roku 2010/2011 na Univerzitě Pardubice

22. 9. 2010 | Tiskové zprávy

Příští týden – ve středu 29. září začíná na Univerzitě Pardubice a jejích šesti pardubických fakultách oficiálně akademický rok a výuka. Vysokoškoláci v Litomyšli na Fakultě restaurování začínají výuku v pondělí 4. října. Počty studentů univerzity se už zvyšovat nebudou.

Do letošních 1. ročníků bakalářských studijních programů na všech sedmi fakultách se zapsalo 3 400 posluchačů. Je to o něco méně (-200), než v loňském roce, nicméně počty zapsaných studentů odpovídají jak plánovanému přijímání uchazečů, dlouhodobému záměru univerzity, demografickému vývoji i současným možnostem státu financovat vysokoškolské vzdělávání.

Univerzita Pardubice letos přijímala uchazeče o studium do 25 bakalářských programů s 52 obory. Celkově bude poskytovat výuku v 60 akreditovaných studijních programech se 120 studijními obory – v bakalářském, navazujícím magisterském a doktorském studiu.

Přes všechna očekávání s dopady snižující se populace ve skupině středoškoláků se na Univerzitu Pardubice v letošním roce hlásil rekordní počet uchazečů – dokonce o 1 700 uchazečů více než v loňském roce – jen do bakalářského studia přišlo 10,5 tisíce přihlášek. Celkem (tedy do bakalářských a navazujících magisterských programů) bylo podáno necelých 13 tisíc přihlášek, což je proti předešlým letům dokonce o 2 000 přihlášek více. Zájem o vysokoškolské studium tedy prozatím neklesá a fakulty si měly při přijímání uchazečů z čeho vybírat.

Přesný celkový počet studentů, kteří budou letos studovat na Univerzitě Pardubice, není zatím znám, protože až do počátku října probíhají na některých fakultách zápisy do vyšších ročníků studia a do doktorského studia (a celostátní studijní statistiky se uzavírají až na konci měsíce října).

Univerzita Pardubice nicméně očekává, že počet studujících na jejích sedmi fakultách bude v letošním jubilejním roce 2010 přibližně na stejné úrovni jako vloni, tedy kolem 10,5 tisíce vysokoškoláků.

Naplňuje se tak i dlouhodobý plán a záměr univerzity – do roku 2010 mít sedm fakult a 10 tisíc studentů. S dalším extenzivním rozvojem počtu studentů ani fakult ani studijních programů a oborů již vysoká škola nepočítá.

Akademický rok zahájí 29. 9. výstavy a večer s vědou a chemií.

Do Pardubic přijíždí na zimní semestr studovat stovka zahraničních studentů.

Letos jubilující šedesátiletá vysoká škola připravila pro nový akademický rok pro vysokoškoláky a jejich studijní zázemí řadu technických vylepšení.

  • tiskové zprávy a informace k těmto tématům budou následovat

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555,
e-mail promotion@upce.cz

Univerzita Pardubice, Studentská 95, 532 10 Pardubice, ústředna 466 036 111, fax 466 036 361
internet: http://www.uni-pardubice.cz – rubrika Univerzita – TISKOVÉ ZPRÁVY

Další články k tématu