Za prací do Evropy? Nejdřív si zjistěte vše podstatné

23. 5. 2011 | Studium v zahraničí

Lidé mají různé důvody pro to, proč odejít za prací do zahraničí – ať už je to snaha získat praxi, zlepšit si jazykovou vybavenost či spojit práci se zahraničním studiem, a nebo třeba jen touha změnit prostředí. Přestože se po vstupu České republiky do EU podmínky v mnohém zjednodušily, pořád zůstává několik povinností, které je třeba pro takový výjezd splnit.

Do Evropy bez pracovního povolení

Pokud se rozhodnete vydat za prací do Evropské unie, případně Evropského hospodářského prostoru, nemusíte si zařizovat žádné pracovní povolení. Po 1. květnu 2011 tato omezení zrušilo i Německo, Rakousko a Švýcarsko, které do této doby uplatňovaly přechodná opatření omezující přístup na pracovní trh občanům tzv. EU-8 (vč. ČR) . V některých zemích však bývá v určitých oborech obtížnější získat zaměstnání než v jiných (nejjednodušší to obecně bývá ve zdravotnických oborech, technických oborech, ošetřovatelství či IT oborech).
Ve všech zemích je však většinou nutné se po příjezdu zaregistrovat a získat tzv. místní osobní (identifikační) číslo, které funguje jako jakási náhrada za české rodné číslo. Postupné uvolňování pracovního trhu také zároveň neznamená, že jsou přeshraniční pracovníci jakkoli vyvázáni z místních pracovně-právních předpisů, zákonů či zdravotního, sociálního či daňového systému. Ty se mohou u různých zemí lišit, a proto je třeba se o nich před odjezdem informovat buď na některém z českých, nebo ještě lépe zahraničních úřadech práce. Přínosným zdrojem informací o fungování pracovního trhu v jednotlivých zemích může být mj. také integrovaný portál ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Jak práci v zahraničí najít

Možností, kam se při hledání práce obrátit, je celá řada. Nejčastějším zdrojem nabídek i cílovištěm uchazečů o práci za humny naší země jsou nejrůznější pracovní portály zčásti či zcela zaměřené právě na netuzemské regiony. Velmi užitečný může v tomto ohledu být i EURES, jehož kamenné úřadovny se nacházejí na pověřených úřadech v krajských městech. Informace o volných místech zprostředkovávaných sítí EURES získáte ale i na ostatních úřadech práce. Přehled pracovních míst i podobě pracovního trhu v jednotlivých zemích poskytuje také evropská varianta tohoto portálu. Ovšem ta i když nabízí některé své stránky v češtině, většina relevantních informací českou jazykovou mutaci stále postrádá.

Přes agenturu či na vlastní pěst

Na zahraniční práce se u nás specializuje i řada pracovních agentur, které se zpravidla starají o vše od zajištění práce samotné přes péči o pracovníka v zahraničí a zajištění pomoci v případě problémů až po jeho návrat do vlasti. Jakkoli se mohou zdát (a i mohou být) jimi podávané informace a nabízené služby důvěryhodné, vždy si přeci jen každou agenturu, jejíchž služeb hodláte využít, nejprve dobře prověřte. Pátrejte přitom zejména po dosavadní činnosti této společnosti, po zkušenostech těch, kteří její nabídky využili, po jejím ekonomickém zázemí atp. Její činnost si můžete prověřit také na stránkách MPSV.
Stejně tak ale můžete zkusit oslovit i přímo firmy působící v zahraničí – za zaslání životopisu a motivačního dopisu nic nedáte. Také zde je ovšem třeba mít se na pozoru a zjistit si o této firmě co nejvíce.
Mnoho lidí také vyráží tzv. na vlastní pěst, avšak podobná možnost je vhodná spíše pro dobrodruhy. Pokud se navíc chcete vydat do země, jejíž jazyk ovládáte opravdu jen v základních intencích, doporučujeme takový spontánní výjezd s vidinou dobrého uplatnění a očekávanou dávkou štěstí raději ani nezkoušet.
To ovšem neznamená, že tímto způsobem práci nenajdete – důležité je být připraven a mít svůj kvalitně zpracovaný životopis (nejlépe v jazyce dané země nebo aspoň v angličtině) podpořený referencemi vždy při ruce. Rovněž je třeba si předem zjistit co nejvíce o dané zemi, o jejím pracovním trhu a možnostech hledání práce, ubytování, dopravě, sociálně-právním systému apod.

Užitečné dokumenty

Pokud pobýváte v určitém státě déle než tři měsíce, ale méně než rok, můžete zažádat o povolení k pobytu na dané období. Pokud zůstanete déle než rok, pak zde můžete zažádat o povolení k pobytu pro občana EU. Není to však vaše povinnost, potvrzení slouží právě pouze k evidenci vašeho pobytu. Před návratem do EU si na příslušném úřadě nechte vystavit také formulář E301, který bude následně sloužit ke komunikaci s českými úřady a všude tam, kde bude nutné doložit vaši předchozí pracovní činnost v zahraničí.

Zdravotní a sociální pojištění při práci v zahraničí

Každý, kdo se vydá za prací do zahraničí, je povinen v jeho novém působišti platit zdravotní a sociální pojištění. Z toho mu zároveň plynou nároky na čerpání příslušných dávek dle zákonů a předpisů hostitelské země. Naopak by se tento pracovník měl z jeho hrazení odhlásit v České republice, protože nelze být k tomuto pojištění přihlášen na dvou místech najednou (to se většinou netýká vyslaných pracovníků nebo osob zaměstnaných v jednom státě EU, ale zároveň podnikajících v jiném státě).
Jestliže občan ČR pracuje a bydlí v jiné zemi EU, je v této zemi zachován jeho nárok na stejnou zdravotní péči jako pro tamní občany. K odhlášení pojištění v ČR je nutný tzv. formulář E106, o který musí pracovník zažádat svou zahraniční pojišťovnu. Na jeho základě česká pojišťovna vystaví Potvrzení o registraci na dobu pracovního poměru zaměstnance v zahraničí, kterou sám uvede ve formuláři (většinou nejdéle na šest měsíců; trvá-li zaměstnání pracovníka v jiné zemi déle, je nutné toto potvrzení prodloužit). Pokud dojde k jakékoli změně situace, například ukončení pojištění v zahraničí, je třeba toto oznámit české pojišťovně do 8 dnů. Do stejné lhůty je také potřeba ohlásit fakt, že jste v některé ze zemí EU zahájili samostatnou výdělečnou činnost, nebo jste se zde nechali zaměstnat. Za překročení této lhůty bývají vyměřovány pokuty.
Po návratu zpět do ČR a ukončení zaměstnání v zahraničí je nutno opět kontaktovat svou českou zdravotní pojišťovnu a přihlásit se zpět do systému českého zdravotního i sociálního pojištění. Abyste mohli doložit své dosavadní zdravotní pojištění v zahraničí, je nutno pojišťovně předložit pracovní smlouvu se zahraničním zaměstnavatelem, výplatní pásky, zápočtový list apod. a také formulář E104 (popř. E301), kterou vám na vaši žádost vystaví oprávněná instituce v zemi posledního zaměstnání.

Zdroj: stránky MPSV, www.nazkušenou.cz., www.cmu.cz, www.eurodesk.cz
Foto: Stock.XCHNG

Další články k tématu