Workcampy – dobrovolnická práce i zábava

11. 5. 2010 | Studium v zahraničí

Máte v létě dva týdny volné a nevíte, co s nimi? Chtěli byste se podívat do zahraničí, ale neláká vás vidina dovolené proležené na pláži plné řvoucích turistů? Chcete se setkat s lidmi z různých koutů světa a zároveň udělat něco prospěšného? Jestli ano, zvažte účast na workcampu.

Co je to workcamp?

Ačkoliv doslovný překlad slova v titulku vyznívá nelichotivě, nejde tu o žádnou trýznivou práci za bůhvíjakých podmínek. Workcampy jsou dvou až třítýdenní pobyty v zahraničí, ale i v České republice, jejichž cílem je pomoci nějakému dobročinnému projektu a zároveň se seznámit s novými lidmi a užívat si s nimi volný čas. Asi 5–6 hodin denně stráví účastníci prací v oblasti ekologie, umění, ochrany památek, archeologie, stavebních rekonstrukcí, práce s postiženými lidmi, s dětmi či pořádáním kulturních akcí. Nutno dodat, že se jedná o dobrovolnickou práci – to znamená neplacenou. 1–2 dny v týdnu jsou volné. O těchto dnech a ve volném čase po práci jsou pro dobrovolníky připraveny různé odpočinkové i poznávací aktivity, které dávají možnost sblížit se s ostatními členy skupiny. Ta je tvořena pěti až dvaceti lidmi podle konkrétního projektu. V jedné skupině jsou pak vždy nejvíce 2 lidé ze stejné země, takže o multikulturalitu je postaráno.

Různé země, různé podmínky

Kam se vypravíte je čistě na vás. V nabídce jsou jak země evropské, tak z ostatních kontinentů a vybrat si též můžete mezi zeměmi vyspělejšími i dobrodružnějšími. Záleží na vašem vkusu, zda zvolíte Kypr, Kanadu, Nový Zéland, Finsko nebo Švýcarsko, či se vypravíte do Albánie, Srbska, Mexika, Ghany, případně do Nepálu. Co se týče ubytování, rozhodně nečekejte pětihvězdičkové hotely. Mnohdy budete potřebovat spacák a karimatku. Místo, kde budete přespávat, zajišťuje místní organizace pode svých možnosti – takže můžete být ubytováni v prostorách školy, v hostelu, v kempu v chatkách i ve stanu. Ubytování a také stravu hradí organizace pořádající workcamp. Vařit si budete pravděpodobně společně sami pro sebe, ale někdy se stává, že organizace spolupracuje s místní jídelnou či restaurací. Bez jedné věci se ale určitě neobejdete – a tou je znalost angličtiny. Anglický jazyk je pro většinu projektů stanoven jako hlavní dorozumívací prostředek, znalost místního jazyka je velkou výhodou, někdy je dokonce také požadována – např. jde o španělštinu i francouzštinu. Věková hranice pro účast je nejčastěji stanovena na 18 let, vyskytují se ovšem také projekty pro starší 16 let.

Jak postupovat?

Předně si vyberte některou z organizací zprostředkovávající dobrovolnické pobyty. U té si z aktuálního seznamu (který je obvykle v angličtině) vyhledáte projekt, jež vás bude nejvíce lákat a odešlete přihlášku. Chcete-li odjet v létě, je dobré začít se zajišťováním už dříve v průběhu roku, nicméně i v průběhu prázdnin se dají sehnat volná místa se zajimavým programem. Dále musíte zaplatit organizaci účastnický poplatek – pohybuje se od 1500 Kč do 2500 Kč. Některé projekty vyžadují, abyste doručili speciální dokumenty – např. lékařské potvrzení, výpis z rejstříku trestu nebo motivační dopis. Sami si musíte také vyřídit a zaplatit pojištění a pokud je to potřeba i vízum. Ještě před odjezdem vám organizace poskytne potřebné proškolení – především pokud jedete na workcamp poprvé v životě a také, když směřujete do vzdálené či specifické země.

Zprostředkovatelské organizace

Více informací o tom, co a jak zařídit a jak workcamp vypadá najdete na stránkách zprostředkova­telských organizací. Několik užitečných internetových odkazů najdete na Evropském portálu pro mládež. Mezi české dobrovolnické agentury patří INEX-SDA, Sdružení Duha. Oslovit můžete ale i zahraniční agentury, jako je Service Civil International, Volunteers for Peace.

Zdroj: Národní informační centrum pro mládež, INEX-SDA, Sdružení Duha a Servitus.

Foto: Stock.XCHNG

Článek byl aktualizován 14. 6. 2010 (kav).

Další články k tématu

Trainee program u TOP zaměstnavatele

Trainee program u TOP zaměstnavatele

Máš ukončené vysokoškolské vzdělání a chuť stát se profíkem v oboru? Zkus u společnosti Kaufland Česká republika roční Trainee program a převezmi zodpovědnost hned od samého začátku. Poznáš všechny naše oblasti, budeš pracovat na svěřeném projektu a zaučení dostaneš od těch nejlepších. Startujeme, tak nečekej a přihlas se už teď!   Co tě u nás …

HLEDÁME DO TÝMU: Externí redaktor pro online magazín VysokeSkoly.cz

HLEDÁME DO TÝMU: Externí redaktor pro online magazín VysokeSkoly.cz

Hledáme ambiciózního a nadšeného externího redaktora, který bude spolupracovat s naším týmem na tvorbě obsahu pro magazín VysokeSkoly.cz. Tato pozice je ideální pro studenty žurnalistiky a všechny kreativce, kteří mají vášeň pro psaní článků a zpravodajství. Jsme online magazín VysokeSkoly.cz, zaměřený na zpravodajství a témata související s vysokými a středními školami, studentským životem a vzdělávacími …