Lucie Kroupová o work and travel - hlavně být co nejvíc mezi místními

3. 9. 2012 | Studentský život

Lucie Kroupová, studentka posledního ročníku Vysoké školy obchodní v Praze, odložila státnice a vydala se do Spojených států v rámci programu Work and Travel.

Odložila jsi státnice a místo toho se vydala na Work and Travel. Co tě k tomuto nestandardnímu kroku přimělo?

Můj zaměstnavatel požadoval nástup do 13. června, proto jsem musela odložit Státní závěrečnou zkoušku. Jsem posledním rokem student, takže jsem chtěla využít možnosti získat pracovní vízum v rámci programu Work and Travel. Ráda cestuji a dle mého názoru člověk nejlépe pozná zemi ne jako obyčejný turista, ale když v zemi pracuje a je v každodenním styku s místními obyvateli.

Lucka připravuje snídaňové menu

Lucka připravuje snídaňové menu

Přibliž, jakou práci vykonáváš a kde?

Pracuji v hlavní kuchyni prázdninového komplexu Chula Vista Resort. Ačkoli jsem neměla žádné předchozích zkušeností s prací v podobném zařízení ani potravinářský průkaz, vzali mě. Hotel se nachází v malém městečku Wisconsin Dells ve Wisconsinu. Od půl šesté ráno mi začíná směna přípravou snídaní. Pracovní doba je osm hodin.

Zajistila sis zaměstnání a ubytování sama nebo se o tebe postarala agentura?

Všechny náležitosti za mě vyřešila agentura. Pouze pracovní pohovor se zaměstnavatelem probíhal přes Skype.

Využila jsi možnosti druhé práce?

Bydlíme asi pět mil od města, abych stihla dorazit do práce včas, musím vstávat každý den v pět hodin ráno. Pak už nemám síly vracet se pozdě večer z druhého zaměstnání. Poslední měsíc a půl jsem ale využila nabídky druhé práce v blízké restauraci. Do té doby jsem se snažila získat přesčasy v rámci hotelu. Makala jsem v jiných hotelových kuchyních nebo vypomáhala na banketech.

Myslíš, že si vyděláš dost na zaplacení nákladů spojených s cestou?

Ne, absolutně ne a to pracuji šest dní v týdnu. Moje pracovní doba vypadá většinou následovně dva dny osm hodin denně, dva dny dvanáct hodin a dva dny šestnáct hodin. Kdybych vůbec necestovala, pokryju náklady jen taktak, ani bych si tu nesměla nic koupit. Vydělají si jen ti, kteří mají možnost práce na místech, kde jsou dýška. Jenže já pracuji vzadu v kuchyni.

První vydělané dolary

První vydělané dolary

Máš čas během pracovní části pobytu na zábavu a poznávání okolí?

Mám volno pouze jeden den v týdnu, přesto se snažím užít si ho na maximum, ale nízkonákladově. Město Wisconsin Dells nabízí všem sezónním zaměstnancům entertainment karty za patnáct dolarů. Máme zdarma vstup do různých zábavních parků, ZOO, ráda chodím na výlety do blízkého okolí.

Cítíš, že se ti zlepšila angličtina?

Určitě ano, mluvím anglicky prakticky celý den. Obohatila se mi slovní zásoba, hlavně co se výbavy kuchyně a potravin týče.

Jaké jsou tvé dosavadní dojmy ze Spojených států?

Nic moc. Nelíbí se mi jejich kultura, styl života, zábava, styl konverzace. Věty omezené na “How are you doing? How are you? Good job! You are the best! Chybí mi tu historie, hezká architektura, dobrá kuchyně, sportoviště a mnoho dalšího. Snad se mi spraví dojem, až vyrazím na travel z Wisconsinu.

Kam máš v plánu vyrazit, až skončíš s prací?

Pojedeme s kamarádkou na dva dny do Milwaukee. Poté se přesunem do Chicaga, kde chvíli pobudem a přeletíme do San Francisca. Tam se potkám s jinými kamarády z České republiky. Máme už zamluvené auto a vydáme se na road trip po pobřeží Californie ze San Francisca až do San Diega. Pak odlétám do New Yorku, ze kterého se po pěti dnech pobytu vracím zpět domů. Využiji na cestování maximum možného času, tedy celý měsíc.

Foto: domácí archiv