Vzdělávání pro praxi

4. 11. 2010 | Tiskové zprávy

Rozvoj spolupráce mezi Mendelovou univerzitou v Brně, podnikatelskou a veřejnou sférou

Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně (FRRMS MENDELU) ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR a Regionální hospodářskou komorou Brno přicházejí s projektem Vzdělávání pro praxi, který umožní propojit podnikatelskou, veřejnou a akademickou sféru.

Projekt se věnuje v českém prostředí dosud stále nedostatečnému rozvoji užší komunikace a spolupráce mezi univerzitami a potenciálními zaměstnavateli jejich studentů a absolventů. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Jak uvádí řešitel projektu profesor Grega, je v současnosti již plně funkční tzv. Portál praxí. Jedná se o elektronickou on-line platformu určenou zaměstnavatelům v regionu a studentům FRRMS MENDELU. Prostřednictvím tohoto portálu dochází k propojení požadavků zaměstnavatelů na studenty a studentů na typ a formu praxe. S jeho využitím si potencionální zaměstnavatel bude moci vybrat studenta, který díky své časové flexibilitě může nahradit práci zaměstnanců na dovolené, mateřské dovolené či v pracovní neschopnosti a v případě spokojenosti zaměstnavatele se může stát jeho novým zaměstnancem.

Aplikace Portálu praxí na webové adrese is.mendelu.cz/pra­xe/ umožňuje po registraci firmě nebo instituci, která má zájem o spolupráci, aby se studentům představila, vložila nabídku konkrétních praxí a získala informace o kompetencích potenciálních praktikantů a oblastech jejich zájmu o praxi.

Portál rovněž umožňuje evaluaci deklarovaných kompetencí studentů ze strany zaměstnavatelů, což podle profesora Gregy umožní získat zpětnou vazbu od zaměstnavatelů, důležitou pro kontinuální aktualizaci obsahu studijních oborů, aby odpovídal potřebám praxe. Rektor Mendelovy univerzity v Brně, profesor Hlušek, si je vědom přínosu projektu a věří v jeho budoucí rozšíření a využití pro potřeby celé univerzity.