Vysoké školy přijdou o 150 milionů

24. 11. 2003 | Aktuality

Poslanec Michal Kraus prosadil omezení rozpočtu vysokých škol na příští rok o 150 milionů korun. Podle Lidových novin nejde ani tolik o částku, kterou vysoké školy ztratily (není v resortu rozhodující), ale o psychologic­ký efekt.

Poslanec Michal Kraus prosadil omezení rozpočtu vysokých škol na příští rok o 150 milionů korun. Podle Lidových novin nejde ani tolik o částku, kterou vysoké školy ztratily (není v resortu rozhodující), ale o psychologický efekt. Sociální demokracie totiž vždy proklamovala, že na vzdělání v ČR klade veliký důraz. Ministryně Buzková zásahy do rozpočtu svého ministerstva kritizuje, ale suma naštěstí není tak velká, jak měla být původně (430 milionů). „Sto padesát milionů samozřejmě není taková tragédie, jako by bylo těch čtyři sta třicet, ale přiznám se, že mě to mrzí z principu,” komentovala to Petra Buzková.

Poslanci v rozpočtovém výboru nešetřili kritikou vůči ministerstvu školství. Tvrdí, že omezením rozpočtu chtějí zmíněné ministerstvo naučit „rozpočtové kázni“ a že už si z nich nemá ministerstvo dělat srandu.

Během tohoto týdne se o schválení rozpočtu s celkovým schodkem 115 miliard korun bude rokovat v Poslanecké sněmovně. Akademické prostředí se staví rozhodně proti tomuto návrhu. Univerzity už nechtějí být ochuzovány kvůli jiným státním zájmům a představitelé akademické obce chystají několik protestních akcí.