Vysoké školy hrozí stávkou

4. 11. 2003 | Aktuality

Odbory vysokých škol uvažují o demonstraci před poslaneckou sněmovnou. Nejsou totiž spokojeny s financováním škol. K demonstraci vyzval účastníky mimořádného sjezdu Vysokoškolského odborového svazu pedagog z Palackého univerzity v Olomouci Petr Bilík.

Odbory vysokých škol uvažují o demonstraci před poslaneckou sněmovnou. Nejsou totiž spokojeny s financováním škol. K demonstraci vyzval účastníky mimořádného sjezdu Vysokoškolského odborového svazu pedagog z Palackého univerzity v Olomouci Petr Bilík. Šéf vysokoškolského odborového svazu František Barták také vyzval své kolegy, aby nemlčeli a upozornili na dlouhodobé problémy, se kterými se vysoké školy potýkají. Nemají totiž dostatek financí na platy ani na vybavení.

Na příští rok školy žádaly o příspěvek vyšší o 5,2 miliardy korun, kvůli reformě veřejných financí dostaly však pouze o 1,7 miliardy navíc, což podle akademiků na rozvoj nestačí.

František Barták navrhl otisknout v novinách celoplošný leták, kterým by upozornili na zoufalou situaci na vysokých školách. Ten by však stál asi 200 tisíc korun a odboráři by se na něj museli složit. Souhlasil také s Bilíkovým návrhem dále tlačit na politiky – školy totiž mají strach, že přijdou i o částku, kterou od státu dostaly.

K demonstraci by se podle odborářů měli připojit také studenti, kterých se to prý týká především.

Na dlouhodobé nedostatečné financování vysokých škol a nízké platy upozornili už v únoru olomoučtí pedagogové svou výzvou Počítejte s námi. V červnu uspořádali výstražnou hodinovou stávku, kterou podpořily i jiné vysoké školy v republice. Platy a neutěšená situace ve školství přiměly 1. září ke stávce zhruba 70.000 kantorů ze škol zřizovaných obcemi a kraji.

Zdroj:čtk