Vysoké školy by měly dostat více peněz

18. 5. 2003 | Aktuality

České vysoké školy mají důvod k radosti – měly by od státu dostat více, než obvykle. Každoroční navýšení o přibližně jeden a půl miliardy českých korun, které by mělo pokrývat pravidelný nárůst počtu studentů přijatých na vysoké školy, není dostatečné. Chybějí totiž investice do vybavení škol a zvýšení platů pedagogů.

České vysoké školy mají důvod k radosti – měly by od státu dostat více prostředků, než obvykle. Každoroční navýšení o přibližně jeden a půl miliardy českých korun, které by mělo pokrývat pravidelný nárůst počtu studentů přijatých na vysoké školy, není dostatečné. Chybějí totiž investice do vybavení škol a na zvýšení platů pedagogů.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková chce pro vysoké školy „vybojovat“ u ministra financí Bohuslava Sobotky ze státního rozpočtu značnou částku – pět miliard. Peníze mají sloužit ke zlepšení kvality vysokého školství, jeho reformě a zatraktivnění pedagogické práce pro mladé odborníky, kteří raději odcházejí za lépe placenou prací do zahraničí.

Na navýšení finančních prostředků, které má i podporu premiéra Špidly, se podle MF Dnes mohou těšit jenom kvalitní školy, které studentům nabízejí něco navíc.

Zdroj: www.mfdnes.cz