Vysoká škola a modeling. Proč ne?

30. 1. 2008 | Studentský život

Jana Měsíčková (22) pracuje od šestnácti let jako modelka. Žila v Miláně, Paříži, Londýně, Tokiu a dalších zemích. Přesto přitom stihla vystudovat gymnázium. Po maturitě cestovala a pokračovala v práci. Nyní již druhým rokem studuje obor Mezinárodní vztahy a evropská studia na Metropolitní univerzitě Praha.

Co tě přimělo k tomu, že jsi na vysokou školu nastoupila téměř dva roky po maturitě? Vždy jsem chtěla studovat vysokou školu, ale hned po maturitě to pro mě nebylo prioritou. Asi jsem si v té době chtěla od školy svým způsobem odpočinout a zkusit život i z jiné stránky.

Plánovala jsi tehdy, že budeš někdy ve studiu pokračovat? Samozřejmě. Vystudovala jsem gymnázium a bylo mi jasné, že vysoká škola po tom bude ideální. Jen jsem v té chvíli nevěděla, pro jakou školu se rozhodnout.

Když jsi pak nastoupila na školu, vadila ti ta časová mezera v něčem? Ne, vůbec v ničem. Byly to v podstatě jen 2 roky, což není takový rozdíl.

Co ti tato „studijní pauza“ přinesla? Především jsem si uvědomila, jak moc mi chybí „normální“ život. Nějaký každodenní rozvrh, domov, rodina, stálí přátelé, jistota. Když tolik cestujete a jste každou chvíli na jiném místě, nějaké přátele a „domov“ máte, ale mění se měsíc od měsíce. Taky jsem pochopila, že chci od života něco víc.

Proč jsi zvolila školu soukromou, nikoli státní? Rozmyslela jsem se na poslední chvíli, v srpnu. Jedinou možností byla už jen soukromá škola. Poslední možný den jsem si podala přihlášku, týden na to dělala přijímací zkoušky a o měsíc později už začala chodit do školy.

Vybrala sis obor Mezinárodní vztahy a evropská studia. Kde najdeš jako absolventka uplatnění? Například na Ministerstvu, ve veřejné správě, pro Evropskou unii, na velvyslanectví, v různých organizacích – vládních i nevládních. Uplatnění je velké.

Studium si platíš sama. Má to vliv na tvůj přístup k němu? Já se snažím ke studiu přistupovat zodpovědně. Připravuji se, chodím na přednášky. Nemyslím si, že kdybych chodila na školu státní, tak bych ke studiu přistupovala jinak.

Jsi spokojená s kvalitou výuky? Určitě ano. Máme spoustu kvalitních profesorů a většina z nich dokonce publikuje. Někteří u nás učí i externě, např. z VŠE.

Jsou tví spolužáci spíš mladší, nebo starší? Platí si školu také sami? Většinou jsou mladší. Školu jim často platí rodiče, ale najdou se i takoví, kteří si při studiu vydělávají nebo jezdí o prázdninách pracovat do zahraničí, těch je ale méně. Navíc ta práce jde obvykle trochu na úkor školy.

Vědí, že jsi modelka? Asi už ano, nikdy jsem o tom moc nemluvila. Znají mě jako normální holku a to je pro mě důležité.

Jak zvládáš dohromady studium a povolání modelky? Modeling dělám většinou o prázdninách, takže s tím nemám žádný problém. Letos se mi třeba práce protáhla a začátek semestru jsem nestihla, ale jen o 3 týdny. A to se ještě dá.

Jsi z Brna. Co tě přimělo k tomu, abys jela studovat do Prahy? Po těch letech cestování a žití v největších městech světa by mi bylo Brno trochu malé. Praha je krásné metropolitní město a já jsem vždy věděla, že se tam jednoho dne odstěhuji. Ale musím přiznat, že na Moravu a do Brna se vždy strašně ráda vracím.

Další články k tématu