Volba rektora MU neúspěšná:

20. 4. 2004 | Aktuality

Akademickému senátu Masarykovy univerzity se při pondělní volbě nového rektora nepodařilo zvolit ani jednoho z kandidátů. Poté, co se Mgr. Václav Linkov vzdal své kandidatury, se o post hlavy univerzity ucházejí pouze profesoři Fiala a Wechsler. Jméno vítěze by mohlo být známé již příští pondělí, kdy proběhne třetí kolo hlasování senátu MU.

Akademickému senátu Masarykovy univerzity se při pondělní volbě nového rektora nepodařilo zvolit ani jednoho z kandidátů. Poté, co se Mgr. Václav Linkov vzdal své kandidatury, se o post hlavy univerzity ucházejí pouze profesoři Fiala a Wechsler. Jméno vítěze by mohlo být známé již příští pondělí, kdy proběhne třetí kolo hlasování senátu MU.

První kolo hlasování, které následovalo po představení jednotlivých kandidátů a proslovech, skončilo ve prospěch prof. Wechslera s počtem hlasů 19, čili o 2 více než získal prof. Fiala. Pro obdržení rektorského titulu to však nestačilo, protože k zvolení nového rektora je potřeba získat minimálně 24 hlasů 31 přítomných senátorů (z celkového počtu 46 senátorů). V druhém kole se síly vyrovnaly – oba kandidáti získali po 18 hlasech, a rektor opětovně nebyl zvolen. Třetí kolo rektorských voleb vyhlásila prof. Vašků na příští pondělí 26. dubna ve velké zasedací místnosti rektorátu MU.

Průběh volby Poté, co předseda akademického senátu Jindřich Vomela oficiálně otevřel volbu rektora, převzala slovo vedoucí volby rektora Anna Vašků a obeznámila přítomné s podrobným harmonogramem volby jakožto i s problémem, který vyvstal ukončením mandátů senátorů Cahy a Nantla zastupujících studenty. Poté, co oba senátoři letos ukončili magisterské studium, došlo k zániku jejich mandátů, a proto se včerejší volby nemohli aktivně zúčastnit. Následně profesorka Vašků vyzvala kandidáty Fialu, Linkova a Wechslera, aby si z klobouku vylosovali lístek s číslem, jež určil pořadí pro desetiminutovou prezentaci jejich volebních programů.

Extenzivní rozvoj nelze zastavit První se slova ujal Petr Fiala z Fakulty sociálních studií, který začal citátem z knihy britského spisovatele Davida Lodge. Podobenství nedostavěného kampusu, který rozdělil fungující univerzitu, vyvolalo úsměv především na tváři současného rektora Zlatušky. Fiala pokračoval nástinem základních problémů univerzity a současně se snažil najít řešení, která by zapadala do rámce nastartovaných změn. „Rektor není úředníkem řídícím firmu s názvem Univerzita,“ poznamenal Fiala. V případě, že by byl zvolen novým rektorem, je jeho cílem spíš vystupovat v roli centrálního bodu vytvářejícího nové možnosti. Konkrétně byla zmíněna dostavba kampusu v Bohunicích, vytvoření lepších podmínek pro zahraniční studenty (kupř. anglická verze Informačního systému) a podpora e-learningu. Fiala se nevyhýbal ani palčivým otázkám jako například přijímání stále vyššího počtu studentů (k tomu se uchylovat nehodlá) a financování kolejí a menz (což je podle něj nutná změna), které se dosud na MU nedařilo uspokojivě vyřešit.

Jako chirurg jsem se naučil rychlému rozhodování a empatii V pořadí druhým řečníkem byl Jan Wechsler z Lékařské fakulty, který svůj projev otevřel pochvalou Fialových rétorických dovedností. Ačkoli si prof. Wechsler ve svém desetibodovém programu vytyčil nejeden záslužný cíl, nepřinesl vesměs nic nového a omezil se spíše na obecné fráze akcentující důležitost jistých reforem. Rovněž se vyslovil za dobudování kampusu, následně pokračoval přáním sblížení akademické obce, které by bylo podle něj možné dosáhnout recipročním hodnocením pedagogů studenty. Wechsler dal dále najevo, že v roli rektora by se zasadil o autonomizaci jednotlivých fakult po vzoru Evropské unie a změnil by i způsob přijímacího řízení, které by mělo být specifické pro každý obor. Za důležité považuje zavedení legálního akademického podnikání i pozdvihnutí vrcholového sportu v rámci MU. V závěru své řeči prof. Wechsler uvedl, že by rád uklidnil univerzitu a vytvořil na ní přátelské prostředí.

Hoďte si mincí Zlatým hřebem představování kandidátů na rektora bylo vystoupení Václava Linkova rovněž z Fakulty sociálních studií, na jehož řeč završující tři měsíce recesistické kampaně se přišli podívat zvědavci z celé univerzity. Linkov však hned v úvodu své řeči na kandidaturu rezignoval, zdůvodňujíc své rozhodnutí větší kompetentností druhých dvou kandidátů. Následně kritizoval zánik mandátů senátorů Cahy a Nantla, ke kterému podle Linkova došlo v průběhu pár dní, kdy oba senátoři čekali na přijetí do doktorandského studia. A ačkoli jsou nyní oba postgraduálními studenty, mandátem nedisponují a tudíž nesmějí volit. Ve finále Linkov nařknul předsedu senátu, že odvoláním Cahy a Nantla chtěl vylepšit svou pozici při volbě do funkce prezidenta Slovenské republiky. V tomtéž recesistickém (?) duchu se nesla Linkovova rozprava o způsobu volení archontů v Athénách. Přidržuje se antického vzoru, doporučil Linkov akademickému senátu určit nového rektora rovněž losem a nikoli volbou, čímž by se předešlo sporům a machinacím. Nyní, kdy se o post rektora ucházejí pouze dva kandidáti, navrhl Linkov senátu, aby si hodil mincí a sám tak učinil. „Padl Masaryk,“ uzavřel svou kandidaturu nejkontroverznější, ale mezi studenty jednoznačně nejoblíbenější ex-kandidát.

Výsledek včerejší volby hodnotí nejen studenti, nýbrž i samotní senátoři jako překvapující. Fiala, jenž byl na základě svého reformního potenciálu považován za jasného favorita, nemá po druhém kole žádný náskok před svým protikandidátem. V zákulisí se v souvislosti s neúspěšnou volbou mluví o revoltě proti nynějšímu rektorovi Zlatuškovi. Vlna nespokojenosti se zdvihla také proti zániku mandátů senátorů Cahy a Nantla, kteří budou do příštího týdne nahrazeni jinými členy svých mateřských fakultních senátů.