Vláda řekla nové maturitě ano

19. 8. 2010 | Aktuality

Vláda schválila návrh ministra školství Josefa Dobeše, v němž se zasazoval o zahájení reformy maturitní zkoušky ve školním roce 2010/2011. Nová podoba maturity se bude týkat více než 105 tisíc žáků posledních ročníků středních škol v oborech ukončených maturitní zkouškou.

Mezi hlavními důvody vlády, které vedly ke schválení Dobešova návrhu, patřilo zejména to, že maturitní zkouška je podle ní jedním z významných nástrojů pro kontrolu a vyhodnocování kvality poskytovaných vzdělávacích služeb, ale také motivačním prostředkem škol i samotných žáků k dosažení dobrých studijních výsledků. Návrh zároveň obsahuje požadavek na posílení spolupráce s vysokými školami a vytvoření podmínek k tomu, aby se mohly výsledky nové maturitní zkoušky co nejdříve stát významným kritériem při přijímacích řízeních na vysokou školu.

Pro to, aby žáci získali úspěšně ukončené středoškolské vzdělání a mohli pokračovat na vysoké škole, musejí zvládnout jak státní, tak i školní část maturity. Státní maturita bude v příštím roce zahrnovat dvě povinné zkoušky, a to z českého jazyka a pak dle preferencí studenta buď z matematiky nebo cizího jazyka. V roce 2011/2012 už však budou povinné zkoušky tři: z češtiny, cizího jazyka a pak dle výběru studenta buď z matematiky, informatiky nebo společenských věd. Školní část maturity se bude skládat ze dvou či tří předmětů.

Návrh ministra Dobeše zároveň počítá s tím, že se zefektivněním organizačního zajištění maturitní zkoušky sníží předpokládané náklady na novou maturitní zkoušku nejméně o 13 % (v roce 2011 by to mělo být asi 62 milionů korun, do konce roku 2014 pak 215 milionů korun). Tyto úpravy se projeví v upravené vyhlášce 177/2009 Sb., kterou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydá do konce září.

Žáky posledních ročníků středních škol čeká ještě před ostrým startem nové maturity maturitní generálka, která proběhne na více než 90 % všech středních škol letos v říjnu. Generálka má za cíl otestovat připravenost žáků na zahájení reformy a zároveň jim ukáže, co mohou v rámci oficiální maturitní zkoušky a její společné části na přelomu května a června 2011 očekávat a na co vše se mají připravit.

Verdikt vlády tak zakončil dvanáctileté období příprav státní maturity, první návrhy na její zavedení se u nás totiž objevily už v roce 1997. Její přípravy dosud stály asi 340 milionů korun, do roku 2012 se však podle odhadů náklady vyšplhají až na částku asi 720 milionů korun.

Zdroj: www.maturita.cermat.cz , hn.ihned.cz