Vláda dá další peníze na vysoké školy a vědu

18. 9. 2003 | Aktuality

Vysoké školství, věda a výzkum jsou oblasti, pro které se vláda na zasedání 17. září rozhodla vyčlenit část z 11,4 miliardy korun, o jejichž určení diskutovala už delší dobu. Kabinet tak víceméně schválil materiál vycházející z nedělního jednání koaličních politiků, jak uvedl vicepremiér Petr Mareš (US-DEU).

Vysoké školství, věda a výzkum jsou oblasti, pro které se vláda na zasedání 17. září rozhodla vyčlenit část z 11,4 miliardy korun, o jejichž určení diskutovala už delší dobu. Kabinet tak víceméně schválil materiál vycházející z nedělního jednání koaličních politiků, jak uvedl vicepremiér Petr Mareš (US-DEU). Výsledek této debaty ale znamená, že kabinet nedá dalších šest miliard na nový systém odměňování státních zaměstnanců. Odbory se tímto rozhodnutím cítí dotčeny a tvrdí, že to povede k poklesu platů některých zaměstnaneckých skupin.

Na vysoké školy tedy ministryně školství Petra Buzková získala 1,7 miliardy korun. Tuto částku již dříve několikrát označila za nezbytné minimum. Na vědu a výzkum je vyčleněno okolo 800 milionů. Vetší částku však dostane ministerstvo zemědělství – 1,2 miliardy na dorovnání plateb pro zemědělce. Fond dopravní infrastruktury získá 2,8 miliardy. Dalších 350 milionů vláda vyčlenila na náklady spojené s rušením vojenských posádek. Kabinet nechal část peněz jako rezervu pro nečekané události. Mareš si přitom myslí, že takovým problémem je třeba tíživá situace v českém zdravotnictví. Ministryně zdravotnictví Marie Součková se nedávno dala slyšet, že by chtěla, aby stát odkoupil část z jednadvaceti­miliardového dluhu na zdravotním pojištění, který způsobily státní podniky.