Velký přehled pro maturanty: Pohlídejte si daně, pojištění i status studenta

17. 7. 2018 | Rady maturantům

Jsem ještě student? Kdy se mám hlásit na úřad práce? Kolik si mohu při studiu přivydělat? Do kdy na mě mohou rodiče uplatňovat daňové zvýhodnění? Tyto i mnoho dalších otázek mívají studenti především po ukončení střední školy. V tomto článku se vám pokusíme na vše potřebné odpovědět.

Zdravotní a sociální pojištění

Začněme tím, kdy je nutné nahlásit se na úřad práce, aby vám stát dále platil zdravotní pojištění. Pokud jste složili maturitní zkoušku v řádném termínu, pak jste za studenta považování až do konce prázdnin, tedy do 31. srpna.

Poté buď nastupujete na vysokou nebo vyšší odbornou školu či jazykové pomaturitní studium. Nebo už rovnou do práce vykonávané na pracovní smlouvu. Pokud ne, je nutné nahlásit se na pracovní úřad. A to i ve chvíli, kdy se rozhodnete nastoupit na jazykový kurz v zahraničí nebo do nultého ročníku VŠ. Platí to i pro studenty, kteří v září budou dělat opravnou maturitní zkoušku. Výjimkou jsou pouze zdravotní důvody, v tom případě máte status studenta až do dne náhradního termínu maturity.

Ještě jinak to mají studenti, kteří po maturitě chtějí studovat vysokou školu v zahraničí. Aby jim stát i nadále platil zdravotní pojištění, musí doložit, že studium je kvalitou srovnatelné s českými vysokými školami. K tomuto slouží speciální formulář dostupný na webu Ministerstva školství.

Dnes už za studenty stát neplatí sociální pojištění, proto po ukončení SŠ nemáte nárok na žádnou podporu. Jste tak odkázáni na vaše rodiče. Ovšem míra nezaměstnanosti je u nás v těchto dnech okolo 3 %, což představuje nejnižší počet nezaměstnaných za posledních 21 let. Každá práce se počítá. Po odpracování dvanácti kalendářních měsíců již máte na podporu nárok.

Jestliže nastoupíte do zaměstnání již během prázdnin, začne se vám ze mzdy již automaticky strhávat zdravotní i sociální pojištění.

 

Daňová zvýhodnění

Slevu na dítě mohou uplatňovat vaši rodiče, respektive jeden z nich, či váš zákonný zástupce každý měsíc až do vašich 26 let. Podmínkou však je, abyste žili ve společné domácnosti, a samozřejmě musíte být stále studentem (Pozor! Neplatí pro studenty, kteří dálkově studují SŠ nebo VOŠ). Toto daňové zvýhodnění bohužel od roku 2013 nelze uplatňovat při jazykovém pomaturitní studium.

 

Práce při studiu

Jestliže vaše brigáda či přivýdělek nepřesáhne 300 hodin za rok u jednoho zaměstnavatele, pak je pro vás nejvýhodnější, abyste měli uzavřenou Dohodu o provedení práce. Do částky 10.000 Kč hrubého měsíčního příjmu nemusíte vy ani váš zaměstnavatel řešit zdravotní pojištění, to vám stále hradí stát. Strhává se vám pouze daň z příjmu (15 %). Sociální pojištění si platit nemusíte.

U jednoho zaměstnavatele máte možnost podepsat prohlášení k dani, díky čemuž uplatníte slevu na dani za poplatníka. Ta činí 2.070 Kč. V praxi to znamená, že vám bude zpětně vrácena celá, původně strhávaná, daň z příjmu.

V případě, kdy budete mít uzavřenou klasickou pracovní smlouvu, musíte vy i váš zaměstnavatel odvádět sociální pojištění. Nerozhoduje výše příjmu, ani třeba fakt, že je smlouva jen na částečný úvazek. Také mu musíte doložit potvrzení o studiu, aby měl jistotu, že není potřeba odvádět i pojištění zdravotní, které za vás i v tomto případě platí stát. Výhodou je, že si můžete uplatnit další slevu na dani, která činí 335 Kč měsíčně (ani tuto slevu však nemohou uplatnit studenti, kteří dálkově studují SŠ nebo VOŠ).

Zdroje: portal.pohoda.cz, idnes.cz.

Další články k tématu